Azt hiszem így szokták mondani...először 18 éves akar lenni az ember...aztán már nem tudom...18 évesen még azon filóztam, hogy 2000-ben leszek 25 éves...aztán ez olyan hamar eljött, hogy észre sem vettem...körülöttem az ismerősök 40 majd 50 évesen kezdtek el aggódni...ettől még arrébb vagyok... de ha abból indulok ki, milyen hamar 25 lettem a 18 után...![]()
![]()
Szia Erdos, Szia Sun, atobbieknek is, de foleg nektek, mivel joforman csak ti vagytok (voltatok majdnem egy eve) itt.
Erdos, mintha icipicit elkovetned azt a hibat, amit pl. Daniken: eleg sok bizonyitekot emlit, de nem ter ki rajuk eleg reszletesen, igy konnyu oket a szkeptikusoknak gyenge ervnek beallitani.
Ami a bizonyitekokat illeti, en legjobban a nagy, joparszor szaz, neha 700 (a Trilithon) tonnat tullepo, pontosan megmunkalt es szallitott kotombok esetet kedvelem, mert ezekrol nem lehet azt mondani, hogy dehogy leteznek, mint pl. a sok egyiptomi fa repulogep- modellrol (ezek masok nem lehetnek, mivel egyetlen madarnak sem volt es nincs is hatul fuggoleges faroktollazata)...es pl. Daniken altalaban csak leirja, hogy pl. Sacsayhuamanban vannak 100 t- nal nehezebb kotombok, amelyeket hegyi terepen vittek oda, de altalaban nem foglalkozik a szokasos, pl. fagorgos al- magyarazatok pontos megdontesevel, amelyekkel bizony nagyon ,,nyomakodnak" tudosok, regeszek. Ide tartozik pl. az az erv is, hogy a Wikipedian egesz kiserlet- sorozat van leirva, amelybol kitunik, hogy most ugy egy evtizede megprobaltak egy 40 t- s kovet fagorgokkel, kotelekkel es oldalrol emelorudakkal mozgatni, es vegulis sikerult par centit mozgatni (,,inching it")....masik esetben nagyszeruen mozgattak a 40 tonnat (ez a 40 tonnas ugy a Stonehenge 40 tonnas koveinek a mozgatasi modszeret akarta bizonyitani)...szoval kitunoen mozgattak, de modern utakat es valami surlodasmentes folia- szerusegeket tettek alajuk (,,frictionless netting")...tehat a ,,koteles- sok emberes- huzd meg!" modszer 40 tonnaig mukodott....vagyis dehogy mukodott, es nem hegyi, hanem mintha inkabb sik, vagy enyhen lankas terepen. Vannak meg ilyen peldak, talan meg irok ide...pl. Ollantaytambo- ban, a szakadekokkal korulvett hegycsucson epult varban van 92 tonnas, egy komoly web- oldalon pontosan, kobmeterben leirt kotomb, es ugy masfel evtizede ,,komoly" kiserlet volt! Nekialltak oda felhuzni egy 1 (egy!!!) t- s kotombot, amely nem egeszen fel kobmeter...ecske, es ez is...hat elszabadult, es legurult a melybe.
Folytatom: tehat pl. Daniken is leirhatna azert a kovek eseteben (massal kapcsoplatban is a pontos erveket, elemezve oket), hogy pontosan miert nem mukodnek egyes modszerek...miert lehetett oket csak a maival legalabb egyenlo szintu technikai felszereltseggel, vagy magiaval, vagy hatalmas termetu emberek segitsegevel mozgatni...Te is picit talan irhatnal meg reszletesebb bizonyitekokat arra, hogy a Piramisokat, foleg a gizaiakat, miert nem epithettek az ezelott 4500 eves, az akkorbol ismert modszerekkel, eszkozokkel. Jo erv emellett: a kulso kovek is allitolag, de a belso 50- 70 tonnas (ugyebar 40 tonnat csalassal ,,gorgoztek- huzd meg- eztek" sikeresen) granittombok koze egyertelmuen (!!!) egy papirlap sem fer...a kulosknel ez sokszor, altalaban nehezen latszik, mert elegge erodalodtak, a belso granitokon, es sok helyen a nagy meszkotombokon is tenyleg szabad szemmel alig lathato az illeszkedes, a granitok eseteben biztosan (!!!) jopar meteren keresztul. A meglevo par kulso piramis- borito- lapnal is ez a hlyzet, ezeknel ugy masfel m- es szakaszokon. Namost: ez a lenyeg: kezi csiszolassal ilyen pontos, tobb (de akar csak monsjuk 80 cm- es) szakaszokon nyilegyenes, pontos illeszkedest nem lehet elerni!!!! Ezt minden elfogulatlan pl. sirkokeszito es kozetmegmunkalasi szakerto elmondja, de vigyazat!!! Nem szabad ugy kezdeni neki, hogy a Nagy Piramisban es masoknal ilyen pontossag van, mert akkor gyakran, sokszor (talan altalaban) marcsak onaltatasbolo is elkezdik mondani, hogy azert lehet. En is nagyon jol ertek a kocsiszolashoz, es szerintem sem lehet kezzel iyen pontossagot elerni, hiaba ellenorizne az ember munka kozben rengetegszer a feluletet, pl. hiaba nezne hunyorogva, nedvesitve es surolofenyben az elhajlasait....ket konel a koztuk levo erintkezeseknel a hibak gyakran osszeadodnak (ketszerezodnek), es helyenkent legalabb 3- 4 mm- es resek lennenek koztuk, ami tobb meterrol is jol lathato.
Javitasok
Suni
,,kezi csiszolassal ilyen pontos, tobb meteren at (...) nyilegyenesen futo".... ______________
Valamint legfontosabb: Erdos, azert az irasaid nagyon komolyak, es meglehetosen logikusak.