Eredmény: 1 - 7 (7) összesen

Téma: Egy 15 éves fiú hogy köszönjön?

Tagocska poirot12 logója
    Hozzászólás
    1

Alapbeállítás Egy 15 éves fiú hogy köszönjön?

Egy 15 éves fiú hogy köszönjön egy 18-30 éves nőnek pl. egy boltban, ha ez a nő az eladó?
    Egy 15 éves fiú hogy köszönjön egy 18-30 éves férfinek egy boltban, ha ez a férfi az eladó?

Ha pl. az a 18-30 éves lány rámköszön, hogy "szia", és én úgy köszönök vissza, hogy "csókolom", akkor ebből nagyon az jönne le, hogy én őt öregnek nézem.
    De ha úgy köszönök vissza, hogy "szia" vagy "hello", az túl közvetlennek tűnik nekem. Olyan, mintha egy osztálytársamnak köszönnék. A "jónapot se jó, mert azzal is ugyanaz a baj, mint a "csókolommal".

Egyébként meg elég magas vagyok (190 cm körül), tehát akár felnőttnek is nézhetnek, akkor meg tényleg hülyén hangzana a "sziára" a "csókolom" vagy a "jónapot".
    De ha mégis gyereknek néznek, akkor meg a "szia" hangzana hülyén. Egy gyerek ne tegezzen egy felnőttet - gondolnák ők.
    De ha ez a személy 18-20 év között van, én meg ugye 15, akkor mégsincs akkora korkülönbség, hogy jónapotozzak, vagy csókolomozzak. Legalábbis szerintem.
    De nem tudom eldönteni, hogy hogy köszönjek.

Nektek mi a véleményetek?

system g-easy logója
    Hely
    Londoni Olimpia 2012
    Hozzászólás
    1.100

Alapbeállítás re: Egy 15 éves fiú hogy köszönjön?

Örök dilemma. Elvileg, ha egy idősebb letegez, onnét te is tegezheted.. Persze ez egy ismerős körön belül megint más, pl. a szomszéd néni, aki 2 éves korod óta ismer, mindig is tegezni fog, és te mindig csókolomot fogsz neki köszönni.. ha már 30 éves leszel, akkor is. Szerintem a "jó napot" lesz a nyerő, ha pl. 15 évesen 25 felett van, akinek köszönsz, akkor lehet "jó napot". Az olyan általános, hivatalos közegben (pl. diák - tanársegéd, ahol csak pár év van köztük, vagy annyi sem) simán megy.

A határ az szerintem, hogy 29 éves korig még fiatalnak mondható, 30 felett középkorú.. de ezen is túlmegyek, lassan 30 vagyok és ha egy 15 éves, "szia" vagy "helló"-t köszön az full rendben van, ellenben, ha "cső" vagy "szevasz" akkor megfordul a fejemben, hogy kap egy fülest. Tehát, ha érződik a köszönésen, hogy normális hangemű, akkor mind1, ha lekezelő, arcoskodó, akkor a "jó napot" is lehet irritáló.

Félisten Bíborvirág logója
    Hozzászólás
    618

Idézet g-easy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A határ az szerintem, hogy 29 éves korig még fiatalnak mondható, 30 felett középkorú..
    Ha te középkorú vagy (?), akkor én már húzom is magamra a földet....

Tagocska Lilian89 logója
    Hozzászólás
    16

Sziával - ahogy megfigyeltem, lassan 40 alatt mindenki tegezi a másikat. Elég szerencsétlen tud lenni, amikor 35-45 éveseknek jónapottal köszönök, ők meg visszasziáznak... valószínűleg arra gondolnak, hogy itt a szia az elfogadott, de ezzel csak azt érik el, hogy úgy érzem, gyereknek néznek (20 vagyok).

Pörölykezű walaki logója
    Hely
    Veszprém
    Hozzászólás
    211

Nem akarom magamat reklámozni, de...

Láthatatlan tag bubu001 logója
    Hely
    Butapest
    Hozzászólás
    65

34 múltam, nyugodtan sziázhatsz
    Vannak bizonyos helyzetek, ahol magázódni kell, pl hivatalban, bankban.

Pörölykezű walaki logója
    Hely
    Veszprém
    Hozzászólás
    211

Idézet g-easy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Örök dilemma. Elvileg, ha egy idősebb letegez, onnét te is tegezheted.. Persze ez egy ismerős körön belül megint más, pl. a szomszéd néni, aki 2 éves korod óta ismer, mindig is tegezni fog, és te mindig csókolomot fogsz neki köszönni.. ha már 30 éves leszel, akkor is. Szerintem a "jó napot" lesz a nyerő, ha pl. 15 évesen 25 felett van, akinek köszönsz, akkor lehet "jó napot". Az olyan általános, hivatalos közegben (pl. diák - tanársegéd, ahol csak pár év van köztük, vagy annyi sem) simán megy.

A határ az szerintem, hogy 29 éves korig még fiatalnak mondható, 30 felett középkorú.. de ezen is túlmegyek, lassan 30 vagyok és ha egy 15 éves, "szia" vagy "helló"-t köszön az full rendben van, ellenben, ha "cső" vagy "szevasz" akkor megfordul a fejemben, hogy kap egy fülest. Tehát, ha érződik a köszönésen, hogy normális hangemű, akkor mind1, ha lekezelő, arcoskodó, akkor a "jó napot" is lehet irritáló.
    Kedves g-easy! Amikor még huszonéves voltam, akkor én is úgy gondoltam, hogy 30 alatt fiatal az ember, 40 fölött pedig már öreg, Aztán tavaly szeptemberben betöltöttem a 30-at. Ez sokkolt, és még most sem fogtam fel teljesen, pedig már közelebb vagyok a 31-hez (és még mindig megengedem a nálam fiatalabbaknak, hogy tegezzenek), de megtaláltam a megoldást. Felemeltem 10 évvel a korhatárt. Tehát most, 30 és fél évesen már úgy gondolom, hogy 40 alatt fiatal az ember és 50 fölött öreg, aztán ha elérem a 40-et, akkor megint 10 évet emelek, és így tovább...

Egyébként szerintem a kölcsönösség a lényeg, az egyoldalú tegezést nem bírom, ezért engedem meg a nálam fiatalabbaknak, hogy tegezzenek, és ezért kerülöm el pl. a szüleim barátait, akiket magáznom kellene, miközben ők tegeznek.

Kedves poirot12!

Ha nem tudod, hogyan köszönj valakinek, akkor figyeld meg, hogy a korodbeliek hogyan köszönnek neki. Egyébként nagyjából egyetértek g-easyvel abban, hogy kb. 10 év korkülönbség a határ. Ha még így sem tudod, akkor először legyél óvatos, aztán úgyis kiderül, ha visszategezheted az eladót. De én sem vagyok biztos ezekben a tanácsokban, mert nekem is mást tanítottak otthon és mást az egyetemen. Otthon azt mondták, hogy ha egy nálad idősebb ember tegez, akkor nem tegezheted egyből vissza, hanem meg kell várnod, hogy felajánlja a tegeződést. De az egyetemen azt tanították (környezetmérnöki szakon, Mérnöki kommunikáció és magatartás című tárgyból), hogy aki tegez, azt tegezzük vissza, akárhány éves is az illető.

A téma címkéi:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104