walaki eredeti hozzászólása
Bubu:
1. Van olyan, ahol díjmentesen utalhatok, olyan is van, ahol nincs készpénzfelvételi díj, stb. De olyan hely elég kevés, ahol mindezek egyszerre ingyenesek (ha egyáltalán van ilyen). Ahol meg tényleg ingyenes, ott biztos van benne trükk: pl. kell lennie egy bizonyos összegnek a számlán, ahhoz, hogy ingyenes legyen (és ha ez a feltétel, akkor ahhoz a pénzösszeghez nem jutok hozzá). Tehát anyagilag rosszabbul járok a számlával, mint a készpénzzel.
2. Az rendben van, hogy cserélik a bannkártyát, ha tönkremegy. De miért nem csak saját kérésemre cserélik? És ha 2-3 évente cserélik, akkor miért fizetek érte évente?
3. Az jó, ha ingyenes a netbank (azt hiszem, hogy az OTP-nél is ingyenes az összes netes tranzakció, de cserébe van havi számlavezetési díj, ami megint egy pluszkiadás a készpénzhez képest). De mi van, ha nem vagyok online, amikor fizetek?
4.
"szinte mindenhol elfogadják a kártyám, ahol nem, ott nincs kártyaleolvasó" Éppen erről van szó! Kártyaleolvasó nincs mindenhol, a készpénzt meg elfogadják ott is, ahol nincs leolvasó!
"Az éttermes ismerőseim örülnek a kártyaleolvasónak, mégha fizetni is kell érte." Miért?
"A blokk ami kijön a leolvasóból nem véletlen nem tartalmazza az egyenleged, kicsit durva lenne, ha bárki megtudná mennyi az elérhető egyenleg a számlámon." Inkább más is lássa, mint én sem. Egyébként sem tud mindenki hozzáférni, csak az, aki tudja a PIN kódot. (Az nagyobb kockázat, hogy a boltban mögöttem álló vásárló megnézi a PIN kódomat, mint az, hogy megnézik a bankszámlámon lévő összeget.)
"Egyszóval, az panaszkodik a számlavezetésre, aki nem néz utána, hogy milyen lehetőségek vannak." Én annak idején nem nézhettem utána. Nekem kötelező volt az OTP-ben szánmlát nyitnom, mert oda utalták 1999-2004 között az ösztöndíjamat az egyetemről. azóta OTP számlám van.
SCS:
- A bankban a pénz kevésbé ellenőrizhető. És nem a bankrablótól félek, hanem leginkább attól, hogy a bank nyúlja le a pénzem. Ha náluk van a pénz, akkor ez kevésbé ellenőrizhető. (Egyébként a bankrablás után is fogyhat a pénzem. Ha kirabolnak egy bankot, akkor gyorsan vissza akarják szerezni a pénzt. Mit tesz a bank? Emeli a hitelkamatot, csökkenti a betéti kamatot, emeli az átutalási, számlavezetési, készpénzfelvételi stb. díjakat, tehát végső soron mégis az ügyfelek járnak rosszul, az ügyfelek pénzét lopják el.)
- Egy házat kifizetni készpénzzel nem is olyan lehetetlen. Amikor a nagymamám eladta a házát és közelebb költözött hozzánk, akkor készpénzért adta el a házat és készpénzért vette a lakását a lakótelepünkön. Minden törvényesen zajlott, de készpénzzel. (A nagymamának soha nem volt bankszámlája, 74 éve jól megvan nélküle, és mindent el tudott intézni készpénzben. Egy bank se nyúlta le soha a pénzét.)
- Postán pénzt küldeni olcsóbb borítékban. (És biztonságosabb is, ha nem derül ki, hogy pénzt küldök, mert akkor nem nyúlja le a postás.) A legtöbb bankban egyébként csak a rendszeres átutalás ingyenes, az eseti nem. És én az OTP-nél már 2009-ben 380 Ft-ot fizettem egy 3500 Ft-os utalásért. Ez kb. 11%, nem 4%. Postán, borítékban az ajánlott levél sem kerül ennyibe.
- A webáruház tulaja ugyan nem jön el hozzád, de a megrendelt árut valaki kiviszi neked, és ki lehet fizetni neki személyesen, otthonról. Ezt hívják utánvétnek, és legtöbbször van ilyen lehetőség.
- Hiperinfláció: ez ellen a valuta/deviza sem védett, aranyba meg nem lehet utalással átváltani.
- Az utolsó megjegyzés nem személyeskedés volt, hanem tényközlés. És nem arról kellett volna meggyőznöd, hogy a számla jobb, hanem arról, hogy van olyan helyzet, amikor a számlának van létjogosultsága a készpénzzel szemben. Erről nem sikerült meggyőznöd.