Szavazás eredménye: Készpénz vagy számla?

Szavazók
1. Ezen a szavazáson nem szavazhatsz
  • Készpénz

1 100,00%
  • Számla

0 0%
  • Mindkettő jó

0 0%
  • Egyik sem

0 0%
  • Attól függ...

0 0%
Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (15) összesen

Téma: Készpénz vagy számla?

Pörölykezű walaki logója
    Hely
    Veszprém
    Hozzászólás
    211

Kérdés Készpénz vagy számla?

Nekem a készpénz a pénz, a többi csak utánzat. Ráadásul rosszabbul járok a készpénzhez képest a banki átutalással. Miért rosszabb?

• Bankkártya éves díja. Ugyanazért a kártyáért minden évben újra és újra fizetek. Az rendben van, hogy egyszer megveszem a kártyát, mert pénztárcát helyettesít, de a pénztárcát nem kell minden évben újra kifizetni, ha több évig használom, ezért rosszul járok a kártyával, amit minden évben kifizetek. Az lenne a jó, akkor nem járnék rosszabbul a számlával a készpénzhez képest, ha nem küldenének 2-3 évente új kártyát, hanem csak akkor, ha elvesztettem, és nem kellene a 2-3 évente kiküldött kártyát minden évben újra és újra kifizetni, hanem csak egyszer kellene megvenni.
    • Készpénzfelvételi díj. Ha automatából pénzt veszek ki, akkor pénzt vonnak le a számlámról. Ezzel is rosszabbul járok, mint a készpénzzel. Ha van 2 db 100 Ft-osom a pénztárcámban, és kiveszem az egyiket, attól még a másik 100 Ft-os megmarad, ugyanúgy 100 Ft-os marad, nem változik át 50 Ft-ossá. De ha készpénzt veszek fel a bankszámlámról, akkor nem annyival lesz kevesebb pénzem, mint amennyit levettem, hanem annál jobban csökken a vagyonom, a bank elvesz valamennyit, büntet azért, mert hozzá mertem nyúlni a saját pénzemhez. Az lenne a jó, akkor nem járnék rosszabbul a számlával a készpénzhez képest, ha nem lenne pénzfelvételi díj.
    • Egyenlegértesítő. A bankok minden hónapban küldenek egyenlegértesítőt, de napok telnek el, mire meghozza a postás, és addigra már rég nem aktuális az a számlakivonat, más összeg van a számlámon. Mit kell tennem, ha mindig tudni szeretném az aktuális egyenleget? Egyenlegértesítőt kérni SMS-ben, ami pénzbe kerül. Vagy telefonon érdeklődni, ami szintén pénzbe kerül. Vagy netbankban megnézni, ami havidíjas, tehát pénzbe kerül. Vagy bedugni a kártyát automatába, és ott megnézni az egyenleget, de sajnos ez is pénzbe kerül. Tehát nincs ingyenes megoldás. Ezzel rosszabbul járok a készpénzhez képest, amit bármikor megszámolhatok, és nem fogy attól, hogy megszámoltam. És nem is tisztességes, hogy a saját pénzemről visszatartják az információt és csak pénzért adják ki nekem, a pénz tulajdonosának. Nem tudom, hogy törvényes-e, de erkölcsileg elítélendő az ilyen magatartás. Az lenne a jó, akkor nem járnék rosszabbul a számlával a készpénzhez képest, ha a bank minden külön kérés nélkül, minden pénzmozgásról azonnal, automatikusan, ingyen értesítene.
    • Kártyás vásárlás. Ez sem az igazi. Még jobb a készpénzes. A készpénzt mindenhol elfogadják, a kártyát nem. (Állítólag a boltok a kártyaleolvasó készülékek után havidíjat fizetnek a banknak. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de ha igaz, akkor nem értem, hogy miért van a boltokban kártyaleolvasó. Így ők is rosszabbul járnak, amennyit fizetnek a banknak, annyival kevesebb lesz a bevételük. Miért éri meg nekik mégis?) És soha nem lehet tudni, hogy mennyi pénz van a kártyán. Csak akkor derül ki, hogy nincs elég pénzem a számlámon, ha már bedugtam a leolvasóba a kártyát. Arról ugyan kapok értesítést, hogy mennyit költöttem (ott van a blokkon), de a kártyaleolvasóból kibújó kis papírcsík nem ad többletinformációt a blokkhoz képest, csak eggyel több papír, és még az sem derül ki belőle, hogy vásárlás után mennyi pénz maradt a számlámon, használhatom-e a kártyát másik boltban is. Tehát ez sem az igazi…
    • Átutalási díj. Ha készpénzt adok valakinek a kezébe, akkor csak annyival lesz kevesebb pénzem, amennyit adtam a másik embernek. Ha van 2 db 100 Ft-osom, és az egyiket odaadom, akkor a másik nem változik 50 Ft-ossá. De ha bankban utalom a pénzt egyik számláról a másikra, akkor levonják az átutalási díjat, és nem annyival csökken a vagyonom, amennyit elküldtem másnak, hanem még a bank is büntet azért, mert a saját pénzemet szabad akaratomból másnak adtam. Saját pénzem használatáért miért jár büntetés? Az lenne a jó, akkor nem járnék rosszabbul a számlával a készpénzhez képest, ha nem lenne átutalási díj.

Ezért mondom azt mindig, hogy a készpénz a pénz, a többi csak utánzat, és nem kellett volna áttérnünk a bankszámlás rendszerre. Nekem is csak azért van számlám, mert muszáj volt. Egyetemen arra utalták az ösztöndíjamat. Aztán később önkéntes lettem, nem adtak pénzt, majd a doktori képzésben megint a számlára jött az ösztöndíj. A számlán ugyan kamatozik a pénz, de ha nem kötöm le, akkor az előbb említett költségek elviszik a kamatot, és kevesebb pénzem marad, mintha sem költség, sem kamat nem lenne. Ha lekötöm, akkor ugyan jól kamatozik, több pénzt hoz, mint amennyit elvisznek a költségek, de nehezebb hozzáférni. KINEK JÓ EZ? Csak a bankoknak. De akkor miért terjedt el? Miért volt hozzá partner a társadalom? Ezt nem értem…

scs
    scs nem elérhető
    Mentor scs logója
    Hozzászólás
    451

Alapbeállítás re: Készpénz vagy számla?

Olvastuk a készpénz előnyeit, és a számla hátrányát. Most lássuk fordítva is.
    - Nagyobb biztonságban van a pénz a számlán, mint ha nálam lenne otthon, a párna alatt. Több helyen tudom tárolni (megosztani) a vagyonomat, így ha valamelyik tárolási lehetőség megszűnik, akkor sem veszik el az összes pénzem.
    - Ha fizetnem kell, és az eladó az ország másik végében van (vagy esetleg külföldön), nem kell elutaznom hozzá, hogy fizessek, és nem kell postán sem küldözgetnem több ezer Ft-okért lóvét. Gyorsan át tudom utalni neki, ő meg gyorsan megkapja.
    - Itthon ülve tudok fizetni, nem kell még kimozdulnom sem.

A készpénz csak utánzat. Egy értékmérő, ami az adott ország gazdasági helyzetét, aranytartalékát és egyéb dolgait mutatja. Semmi több. Ma lehet, hogy tudsz venni 300 Ft-ért egy kiló kenyeret, de lehet, hogy mire hazamész a kapott pénzeddel, már csak fél kiló jön ki belőle. De az is lehet, hogy az értékesnek gondolt bankjegyeket majd söprögeted az utcán, mint itt.
    A bankban lévő pénzt online felületen gyorsabban tudom átváltani valutába, vagy éppen kivenni (átrakni másik számlára akár másik bankhoz), mint hogy egy válság esetén álljak sorba a sok többi emberrel, hogy megkapjam a pénzemet.

Egyik sem jobb a másiknál. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Mindkettőt arra érdemes használni, amire való és ahol hatékonyabb.

Pörölykezű walaki logója
    Hely
    Veszprém
    Hozzászólás
    211

- A pénzt nem érzem nagyobb biztonságban a bankban, mert ott kevésbé tudom ellenőrizni, hogy mi történik vele. Meg tudom osztani otthon is, lehet több helyen tárolni...
    - Postán pénzt küldeni nem kerül annyiba, mint az átutalás. Ha a számláidat sárga csekken fizeted be, akkor nem fizetsz külön díjat azért, hogy elküldted a pénzt. És a legtöbb banknál van átutalási díj. Ha meg borítékban küldöd el a pénzt, az is olcsóbb, mint a banki átutalási díj. Tehát postán pénzt küldeni ugyan nem gyorsabb, de olcsóbb.
    - Itthon ülve is tudsz fizetni készpénzzel (csak akkor az eladónak kell házhoz jönni...).

Lehet, hogy a készpénz is utánzat, de a számla a készpénz utánzata, tehát ha a készpénz utánzat, akkor a számla az utánzat utánzata. "Ma lehet, hogy tudsz venni 300 Ft-ért egy kiló kenyeret, de lehet, hogy mire hazamész a kapott pénzeddel, már csak fél kiló jön ki belőle. De az is lehet, hogy az értékesnek gondolt bankjegyeket majd söprögeted az utcán, mint itt." Ez a jelenség az infláció, és ez független attól, hogy készpénzzel vagy bankkártyával fizetsz. Bankból kivenni vagy valutába átváltani a pénzt mindig pénzbe kerül, és kevésbé ellenőrizhető, mint ha eleve készpénzt használsz és készpénzt váltasz át egyik valutából a másikba. Egyébként a valuta is inflálódik.

Nem meggyőzők az érveid... (Máskor jobban szoktál érvelni.)

Láthatatlan tag bubu001 logója
    Hely
    Butapest
    Hozzászólás
    65

1. Vannak szlacsomagok, ahol díjmentesen tudsz utalni.
    2. a bankártyát azért cserélik, mert egy idő után tönkremennek, ráadásul most kötelező lesz átállni a chipes kártyákra.
    3. egyenlegértesítő, amennyire én tudom, minden banknak van internetes felülete, az e-kivonat pedig ráadásul díjmentes, a webes felületen látod az aktuális helyzetet. Nem tudom milyen banknál vagy, de nálunk nincs díja a netes hozzáférésnek.
    4."Kártyás vásárlás. Ez sem az igazi. Még jobb a készpénzes. A készpénzt mindenhol elfogadják, a kártyát nem. (Állítólag a boltok a kártyaleolvasó készülékek után havidíjat fizetnek a banknak. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de ha igaz, akkor nem értem, hogy miért van a boltokban kártyaleolvasó. Így ők is rosszabbul járnak, amennyit fizetnek a banknak, annyival kevesebb lesz a bevételük. Miért éri meg nekik mégis?) És soha nem lehet tudni, hogy mennyi pénz van a kártyán. Csak akkor derül ki, hogy nincs elég pénzem a számlámon, ha már bedugtam a leolvasóba a kártyát. Arról ugyan kapok értesítést, hogy mennyit költöttem (ott van a blokkon), de a kártyaleolvasóból kibújó kis papírcsík nem ad többletinformációt a blokkhoz képest, csak eggyel több papír, és még az sem derül ki belőle, hogy vásárlás után mennyi pénz maradt a számlámon, használhatom-e a kártyát másik boltban is. Tehát ez sem az igazi…"
    Ezt kimásoltam, mert elég sok dologgal nem értek benne egyet.
    Nem tudom te hol laksz, de itt na környékemen szinte mindenhol elfogadják a kártyám, ahol nem, ott nincs kártyaleolvasó. Még a rendelt pizzát is kártyával fizetem. Az éttermes ismerőseim örülnek a kártyaleolvasónak, mégha fizetni is kell érte.A blokk ami kijön a leolvasóból nem véletlen nem tartalmazza az egyenleged, kcsit durva lenne, ha bárki megtudná mennyi az elérhető egyenleg a számlámon.

Egyszóval, az panaszkodik a számlavezetésre, aki nem néz utána, hogy milyen lehetőségek vannak.

scs
    scs nem elérhető
    Mentor scs logója
    Hozzászólás
    451

Idézet walaki eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    - A pénzt nem érzem nagyobb biztonságban a bankban, mert ott kevésbé tudom ellenőrizni, hogy mi történik vele.
    Legalább annyira ellenőrizhető, mint otthon. Ráadásul a bankot ha kirabolják, nem a te pénzed fogy, hanem a banké. Ez elég nagy előny ahhoz képest, mintha téged rabolnának ki és elvennék a készpénzedet.

Meg tudom osztani otthon is, lehet több helyen tárolni...
    Ja. Eláshatod a föld alá, vagy átrakhatod az egyik helyről a másikra. Hurrá.
    Szép látvány lehet, mikor ki akarsz fizetni egy használt autót pár százezerért, majd előtte nekiállsz ásni a kertben, vagy a padláson lévő kincsesláda lakatját nyitogatod.
    Egy ház kifizetése is mókás lehet azért. 15millióval a hónod alatt odamész a tulajhoz, hogy te most aztán fizetnél. Az meg majd elküld téged a halál kukijába a pénzeddel együtt, mert hogy véletlenül sem fog otthon 15 millát tárolni, az is biztos.
    Ha te annyit tárolsz otthon kincsesládában, trezorban, meg elásva, az nem baj, a te dolgod. De én viszont részemről kihagynám ezt a megoldást.

Postán pénzt küldeni nem kerül annyiba, mint az átutalás.
    Attól függ. Egyrészt van olyan számlacsomag, ahol ingyé utalsz. De tegyük fel, nem ilyened van.
    Akkor nézzük a másik esetet. Fizetnél mondjuk 100ezer Ft-ot (ez még nem is sok). Berakod egy borítékba, és feladod sima levélként? Hát nem tudom, én nem venném biztosra, hogy odaér. Az átutalás odaér. A levél meg csak akkor tuti, ha ajánlva adod fel. Az meg mindjárt több, mint az utalás költsége. Pláne, hogy sima ajánlott levélnél kézbesítheti a postát levélládába is, ha épp nincs otthon a tulaj. Egyedül tértivevénynél vagy értékküldeménynél kell kézbe adnia. Tértivevényes levél meg emlékeim szerint 400 Ft körül van. Ja, és ha mégis elveszne a tértivevényes, akkor ha nem volt érték megadva benne, akkor nem fogja a Posta megtéríteni. Csak akkor fizeti ki a benne lévő értéket, ha azért külön fizetsz (értéknyilvánítás). 100ezer Ft-ig az értéknyilvánítás díja 3625 Ft.
    Hát nem tudom. 4% egy postai küldeménynél, vagy egy átutalás, ami olcsóbb és még postára sem megyek vele. Inkább az utóbbi. És még akkor csak 100ezernél vagyunk. Esetleg belföldi pénz átutalással küldheted, de ott meg 20ezer Ft-os összegig asszem 1000-1500 körül van az ára, és ennél csak drágább, ha nagyobb összegről van szó.
    Szóval mégsem olcsóbb az a postai küldés, akárhogy nézem (feltéve, ha azt akarom, hogy biztosan odaérjen).

Ha meg millákat kell fizetnem, akkor hiába van otthon a trezorban a lóvé, én ki nem megyek az utcára a zsebemben több millával, ha nem muszáj (még a postáig sem). A bankkártyát hiába veszik el, nem sokra megy vele Pin kód nélkül. Letiltani meg 3 perc. Viszont ha a pénzemet veszik el, az már gáz.

Itthon ülve is tudsz fizetni készpénzzel (csak akkor az eladónak kell házhoz jönni...).
    Ja. Egy webáruház tulaja meg arról híres, hogy Győrből majd elutazik hozzám, hogy én készpénzben fizethessek.

Ez a jelenség az infláció, és ez független attól, hogy készpénzzel vagy bankkártyával fizetsz.
    Nem, ez a hiperinfláció. Ami ritka, de előfordul. És ha elkezd rohamosan értéktelenedni a pénz, akkor mindenki megrohamozza a bankot, hogy a letéteit kivegye, vagy pedig a pénzét átváltsa valutába/devizába/aranyba. Namármost egy átutalással könnyebben lehet megoldani, mintha sorban állna az ember a bankban.
    Ha a párnád alatt van a több millió Ft-od, nem tudsz gyorsan reagálni a helyzetre. Így mire odaérnél és beváltanád, már eleve kevesebbért váltják, már ha még válthatod egyáltalán (és nem veszik el több év kuporgatott pénze). Viszont átutalással pár gombnyomás, és máris egy külföldi banknál van a pénzed, egy másik valutában, aminél nincs gond a hiperinflációval. Könnyebben meg tudod menteni a pénzedet egy válság esetén.

Nem meggyőzők az érveid... (Máskor jobban szoktál érvelni.)
    Nem értem a személyeskedés okát - te lehet, jobban. Mindenesetre azért szólok, hogy nem célom meggyőzni téged. Nekem aztán édes mindegy, hogy hogyan kezeled a saját pénzed. Az a tied, nekem semmi közöm hozzá. Csak mivel a nyitott topikod arról szólt, hogy mi is jó az egyikben meg a másikban, így leírtam.
    Egyébként meg nem mondtam, hogy a készpénz nem használható, vagy hogy a számla jobb lenne. Az utolsó mondatokban épp azt írtam, hogy mindegyiknek van előnye és hátránya is. Mindegyiket ott érdemes használni, ahol az éppen hatékonyabb.
    UFF

Pörölykezű walaki logója
    Hely
    Veszprém
    Hozzászólás
    211

Bubu:
    1. Van olyan, ahol díjmentesen utalhatok, olyan is van, ahol nincs készpénzfelvételi díj, stb. De olyan hely elég kevés, ahol mindezek egyszerre ingyenesek (ha egyáltalán van ilyen). Ahol meg tényleg ingyenes, ott biztos van benne trükk: pl. kell lennie egy bizonyos összegnek a számlán, ahhoz, hogy ingyenes legyen (és ha ez a feltétel, akkor ahhoz a pénzösszeghez nem jutok hozzá). Tehát anyagilag rosszabbul járok a számlával, mint a készpénzzel.
    2. Az rendben van, hogy cserélik a bannkártyát, ha tönkremegy. De miért nem csak saját kérésemre cserélik? És ha 2-3 évente cserélik, akkor miért fizetek érte évente?
    3. Az jó, ha ingyenes a netbank (azt hiszem, hogy az OTP-nél is ingyenes az összes netes tranzakció, de cserébe van havi számlavezetési díj, ami megint egy pluszkiadás a készpénzhez képest). De mi van, ha nem vagyok online, amikor fizetek?
    4.
    "szinte mindenhol elfogadják a kártyám, ahol nem, ott nincs kártyaleolvasó" Éppen erről van szó! Kártyaleolvasó nincs mindenhol, a készpénzt meg elfogadják ott is, ahol nincs leolvasó!
    "Az éttermes ismerőseim örülnek a kártyaleolvasónak, mégha fizetni is kell érte." Miért?
    "A blokk ami kijön a leolvasóból nem véletlen nem tartalmazza az egyenleged, kicsit durva lenne, ha bárki megtudná mennyi az elérhető egyenleg a számlámon." Inkább más is lássa, mint én sem. Egyébként sem tud mindenki hozzáférni, csak az, aki tudja a PIN kódot. (Az nagyobb kockázat, hogy a boltban mögöttem álló vásárló megnézi a PIN kódomat, mint az, hogy megnézik a bankszámlámon lévő összeget.)
    "Egyszóval, az panaszkodik a számlavezetésre, aki nem néz utána, hogy milyen lehetőségek vannak." Én annak idején nem nézhettem utána. Nekem kötelező volt az OTP-ben szánmlát nyitnom, mert oda utalták 1999-2004 között az ösztöndíjamat az egyetemről. azóta OTP számlám van.

SCS:
    - A bankban a pénz kevésbé ellenőrizhető. És nem a bankrablótól félek, hanem leginkább attól, hogy a bank nyúlja le a pénzem. Ha náluk van a pénz, akkor ez kevésbé ellenőrizhető. (Egyébként a bankrablás után is fogyhat a pénzem. Ha kirabolnak egy bankot, akkor gyorsan vissza akarják szerezni a pénzt. Mit tesz a bank? Emeli a hitelkamatot, csökkenti a betéti kamatot, emeli az átutalási, számlavezetési, készpénzfelvételi stb. díjakat, tehát végső soron mégis az ügyfelek járnak rosszul, az ügyfelek pénzét lopják el.)
    - Egy házat kifizetni készpénzzel nem is olyan lehetetlen. Amikor a nagymamám eladta a házát és közelebb költözött hozzánk, akkor készpénzért adta el a házat és készpénzért vette a lakását a lakótelepünkön. Minden törvényesen zajlott, de készpénzzel. (A nagymamának soha nem volt bankszámlája, 74 éve jól megvan nélküle, és mindent el tudott intézni készpénzben. Egy bank se nyúlta le soha a pénzét.)
    - Postán pénzt küldeni olcsóbb borítékban. (És biztonságosabb is, ha nem derül ki, hogy pénzt küldök, mert akkor nem nyúlja le a postás.) A legtöbb bankban egyébként csak a rendszeres átutalás ingyenes, az eseti nem. És én az OTP-nél már 2009-ben 380 Ft-ot fizettem egy 3500 Ft-os utalásért. Ez kb. 11%, nem 4%. Postán, borítékban az ajánlott levél sem kerül ennyibe.
    - A webáruház tulaja ugyan nem jön el hozzád, de a megrendelt árut valaki kiviszi neked, és ki lehet fizetni neki személyesen, otthonról. Ezt hívják utánvétnek, és legtöbbször van ilyen lehetőség.
    - Hiperinfláció: ez ellen a valuta/deviza sem védett, aranyba meg nem lehet utalással átváltani.
    - Az utolsó megjegyzés nem személyeskedés volt, hanem tényközlés. És nem arról kellett volna meggyőznöd, hogy a számla jobb, hanem arról, hogy van olyan helyzet, amikor a számlának van létjogosultsága a készpénzzel szemben. Erről nem sikerült meggyőznöd.

scs
    scs nem elérhető
    Mentor scs logója
    Hozzászólás
    451

A bankban a pénz kevésbé ellenőrizhető. És nem a bankrablótól félek, hanem leginkább attól, hogy a bank nyúlja le a pénzem.
    Aha. Mondd, hány esetet tudsz felsorolni, amikor a bank ellopta egy átlagember pénzét nagy sunyiban, és hány olyan esetet, ahol egy embert otthon kiraboltak? Mert akárhogy nézzük, az utóbbiból ezerszer több eset van.
    (Hogy mást ne mondjak, nagyanyádat is simán kirabolhatták volna. Épp azért szokták az időseket kirabolgatni, mert: 1. Nem elég erősek, hogy megvédjék magukat. 2. Általában nem bankban, hanem otthon párna alatt tartják a pénzt. Ergo nagyobb a valószínűsége, hogy egy idős embernél otthon találsz nagyobb mennyiségű vagyont, mint egy fiatalabbnál. Nem egy eset fordult már elő a közelmúltban is, ahol százezreket, milliókat raboltak el az idősektől - persze készpénzben. Ilyenről bank esetén nem hallasz, mert nem történik olyan, hogy egyik nap van a számládon 200ezer Ft, másnap meg már semmi.)

Egy házat kifizetni készpénzzel nem is olyan lehetetlen. Amikor a nagymamám eladta a házát és közelebb költözött hozzánk, akkor készpénzért adta el a házat és készpénzért vette a lakását a lakótelepünkön.
    Gratulálok neki. Persze, lehet ilyen is. De:
    - Én személy szerint, ha így akarnál fizetni nekem, elhajtanálak, mint a magzatvizet.
    - Nem bíznék meg abban, hogy nem-e hamis pénzzel akarsz fizetni.
    - Ha ennyire bátor vagy, hogy milliókkal flangálj a hónod alatt, az a te dolgod. Én viszont inkább kihagyom.

Postán pénzt küldeni olcsóbb borítékban. (És biztonságosabb is, ha nem derül ki, hogy pénzt küldök, mert akkor nem nyúlja le a postás.)
    Látom, nem érted.
    - Postán küldve van bizonyítékod, hogy elküldted?
    - Postán küldve van biztosítékod, hogy biztosan odaér?
    Csak mert ha banki átutalást választok, akkor a bank hitelesíti nekem az átutalást, ergo bizonyított, hogy fizettem. Ráadásul tuti, hogy odaér, nem kell azon aggódnom, hogy az elküldött 650ezer Ft-om vajon tényleg célba ér-e, vagy majd meglesz valahol valakinél.
    De ha gondolod, eladnék Neked egy autót, mondjuk 100ezerért. Többet ér (kb. fél milla), de eladom. Tuti biznisz, nekem elhiheted.
    A kikötésem csak annyi, hogy postán küldd el borítékban, jó? Majd utána mikor cseszek átadni az autót, mert letagadom, hogy bármit is kaptam tőled, kezdhetsz gondolkodni, hogy miért is jobb a banki átutalás.
    Még egy tértivevényes szelvény sem bizonyítja, hogy pénzt küldtél át! Csak egy levelet adott át a posta, és semmi több. Én meg simán letagadom, hogy pénz lett volna benne. Azt mondom majd, hogy egy üres A4-es papírt kaptam csak. Utána majd lehet vakarózni erősen, hogy hogyan is hajtsd be a pénzedet.
    No, tetszik az ötlet?

A legtöbb bankban egyébként csak a rendszeres átutalás ingyenes, az eseti nem. És én az OTP-nél már 2009-ben 380 Ft-ot fizettem egy 3500 Ft-os utalásért. Ez kb. 11%, nem 4%. Postán, borítékban az ajánlott levél sem kerül ennyibe.
    Gratulálok, kiválasztottad Magyarország egyik legrosszabb feltételeivel operáló bankot, azon belül is jó eséllyel az egyik legrosszabb számlacsomagot. Ideje váltani.
    Nekem bankon belül ingyé van az utalás, bankon kívül 5 ingyenes átutalás van, és valami 600 Ft-ba kerül ez nekem havonta, mindennel együtt (van hozzá SMS küldés minden utalásról, E-bank, meg mifene). Pedig ez nem is a legjobb csomag, mert ez alap vállalkozói.
    Amíg csak egy bankot ismersz (és bevallásod szerint csak annál vagy), és ráadásul annál is egy ősrégi számlacsomagod van, pláne Magyarország talán legrosszabb lehetőségeivel rendelkező banknál, addig szerintem ne ítélj az egész rendszerről. Nézz inkább körül, hasznos.

A webáruház tulaja ugyan nem jön el hozzád, de a megrendelt árut valaki kiviszi neked, és ki lehet fizetni neki személyesen, otthonról. Ezt hívják utánvétnek, és legtöbbször van ilyen lehetőség.
    Igen, ez is egy megoldás. Sőt, sokszor alkalmazott dolog. Más kérdés, hogy ezzel egy plusz kört fut az egyik fél, mert azt a pénzt a futárnak utána vissza kell juttatnia az eladóhoz. Ergo energiapazarlás. Az átutalás gyorsabb és kevesebb energiát emészt fel.

Hiperinfláció: ez ellen a valuta/deviza sem védett, aranyba meg nem lehet utalással átváltani.
    Van neked valami haloványlila sejtésed a témáról, vagy csak ezt így odabökted, mert jól hangzik?
    Mikor Magyarországon hiperinfláció volt, a svájci frank elég erős volt. Ha a pengő inflációjának elején valakinek sikerült átváltani a pénzét svájci frankba, akkor a pénze megmarad, és később, mikor stabilizálódik a helyzet, átválthatja az új forintba. És megmaradt a megtakarítása. Micsoda trükkös dogok vannak, mi?

És nem arról kellett volna meggyőznöd, hogy a számla jobb, hanem arról, hogy van olyan helyzet, amikor a számlának van létjogosultsága a készpénzzel szemben. Erről nem sikerült meggyőznöd.
    Várjál, most lassan írom, hogy könnyebben megértsd.
    N e m a k a r l a k m e g g y ő z n i !
    Egyáltalán nem érdekel, hogy te mivel és hogyan fizetsz. Felőlem akár cserekereskedelmet is folytathatsz, vagy színes üvegdarabokkal, rulettzsetonnal, vagy akár folyami kavicsokkal is fizethetsz az áruért. Olyan magasról teszek rá, hogy ember fel nem lát odáig.
    Leírtam az előnyét a számlás megoldásnak. Ennyi.

Hely
    Butapest
    Hozzászólás
    65

Bubu:
    1. Van olyan, ahol díjmentesen utalhatok, olyan is van, ahol nincs készpénzfelvételi díj, stb. De olyan hely elég kevés, ahol mindezek egyszerre ingyenesek (ha egyáltalán van ilyen). Ahol meg tényleg ingyenes, ott biztos van benne trükk: pl. kell lennie egy bizonyos összegnek a számlán, ahhoz, hogy ingyenes legyen (és ha ez a feltétel, akkor ahhoz a pénzösszeghez nem jutok hozzá). Tehát anyagilag rosszabbul járok a számlával, mint a készpénzzel.
    2. Az rendben van, hogy cserélik a bannkártyát, ha tönkremegy. De miért nem csak saját kérésemre cserélik? És ha 2-3 évente cserélik, akkor miért fizetek érte évente?
    3. Az jó, ha ingyenes a netbank (azt hiszem, hogy az OTP-nél is ingyenes az összes netes tranzakció, de cserébe van havi számlavezetési díj, ami megint egy pluszkiadás a készpénzhez képest). De mi van, ha nem vagyok online, amikor fizetek?
    4.
    "szinte mindenhol elfogadják a kártyám, ahol nem, ott nincs kártyaleolvasó" Éppen erről van szó! Kártyaleolvasó nincs mindenhol, a készpénzt meg elfogadják ott is, ahol nincs leolvasó!
    "Az éttermes ismerőseim örülnek a kártyaleolvasónak, mégha fizetni is kell érte." Miért?
    "A blokk ami kijön a leolvasóból nem véletlen nem tartalmazza az egyenleged, kicsit durva lenne, ha bárki megtudná mennyi az elérhető egyenleg a számlámon." Inkább más is lássa, mint én sem. Egyébként sem tud mindenki hozzáférni, csak az, aki tudja a PIN kódot. (Az nagyobb kockázat, hogy a boltban mögöttem álló vásárló megnézi a PIN kódomat, mint az, hogy megnézik a bankszámlámon lévő összeget.)
    "Egyszóval, az panaszkodik a számlavezetésre, aki nem néz utána, hogy milyen lehetőségek vannak." Én annak idején nem nézhettem utána. Nekem kötelező volt az OTP-ben szánmlát nyitnom, mert oda utalták 1999-2004 között az ösztöndíjamat az egyetemről. azóta OTP számlám van.

SCS:
    - A bankban a pénz kevésbé ellenőrizhető. És nem a bankrablótól félek, hanem leginkább attól, hogy a bank nyúlja le a pénzem. Ha náluk van a pénz, akkor ez kevésbé ellenőrizhető. (Egyébként a bankrablás után is fogyhat a pénzem. Ha kirabolnak egy bankot, akkor gyorsan vissza akarják szerezni a pénzt. Mit tesz a bank? Emeli a hitelkamatot, csökkenti a betéti kamatot, emeli az átutalási, számlavezetési, készpénzfelvételi stb. díjakat, tehát végső soron mégis az ügyfelek járnak rosszul, az ügyfelek pénzét lopják el.)
    - Egy házat kifizetni készpénzzel nem is olyan lehetetlen. Amikor a nagymamám eladta a házát és közelebb költözött hozzánk, akkor készpénzért adta el a házat és készpénzért vette a lakását a lakótelepünkön. Minden törvényesen zajlott, de készpénzzel. (A nagymamának soha nem volt bankszámlája, 74 éve jól megvan nélküle, és mindent el tudott intézni készpénzben. Egy bank se nyúlta le soha a pénzét.)
    - Postán pénzt küldeni olcsóbb borítékban. (És biztonságosabb is, ha nem derül ki, hogy pénzt küldök, mert akkor nem nyúlja le a postás.) A legtöbb bankban egyébként csak a rendszeres átutalás ingyenes, az eseti nem. És én az OTP-nél már 2009-ben 380 Ft-ot fizettem egy 3500 Ft-os utalásért. Ez kb. 11%, nem 4%. Postán, borítékban az ajánlott levél sem kerül ennyibe.
    - A webáruház tulaja ugyan nem jön el hozzád, de a megrendelt árut valaki kiviszi neked, és ki lehet fizetni neki személyesen, otthonról. Ezt hívják utánvétnek, és legtöbbször van ilyen lehetőség.
    - Hiperinfláció: ez ellen a valuta/deviza sem védett, aranyba meg nem lehet utalással átváltani.
    - Az utolsó megjegyzés nem személyeskedés volt, hanem tényközlés. És nem arról kellett volna meggyőznöd, hogy a számla jobb, hanem arról, hogy van olyan helyzet, amikor a számlának van létjogosultsága a készpénzzel szemben. Erről nem sikerült meggyőznöd.
    Ahol én vezetem a számlám:
    1. egy trükk van, hogy díjmentes legyen: havi x összegnek kell beérkezni max két tételben (két minimálbérből kijön egyébként az összeg.) és teljes egészében felhasználható, egyébként ez több banknál is elérhető legjobb tudomásom szerint.
    2. Mert a kártyatársaságok előírják milyen sűrűn kell cserélni. Ez külföldön is így működik.
    3. Ha fizetsz akkor: mint te mondtad vagy kp vagy bankkártya. Amire gondolsz az az utalás. Nem biztos, hogy egy több százezres fizetést vagy akár milliós nagyságrendűt kp szeretnéd intézni. Neked mi az egyszerűbb? Egy autót kp-ban kifizetni és rettegni, hogy megtámadnak/kirabolnak, vagy egyszerűen átutalni a megadott számlára az összeget?
    4. elég kevés helyen nincs leolvasó már. örülnek neki, mert sokan vannak akik kártyával akarnak fizetni, mert nem hotrdanak kp-t maguknál.
    Nekem még a mezőbanknál kellett számlát nyitnom az egyetemi évek alatt, elvileg ez alapján, most erstésnek kellene lennem. volt számlám a z otp-nél, de köszi, inkább nem.
    5. a banknál nem ellenőrizhető??? a számlakivonat micsoda? egyébként a postabank bukta után kötelező a ct képzés, másként működik már minden. Ha a bankok becsődölnek, akkor megy az állam is, akkor pedig tök mindegy hol tartod a pénzed, mag alátétnek, meg gyújtósnak lesz jó.
    6. Emeli a hitelkamatot: nem kell felvenni hitelt
    7. OTP-nél 380-at fizettél... én díjmentesen utalok. javaslom nézz körbe a piacon, ha gondolod szívesen segítek választani.

ne érsd félre, nem kötözködök.

Pörölykezű walaki logója
    Hely
    Veszprém
    Hozzászólás
    211

Erre majd válaszolok, ha lesz időm, energiám, türelmem. (Most főleg a lelkierőm hiányzik ehhez a meddő vitához, pedig lennének még észérveim mindkettőtök véleményével szemben, és időm is van ide írni.) Most csak annyit, hogy a héten tervezem végleg megszüntetni a bankszámlámat.

Hely
    Butapest
    Hozzászólás
    65

Erre majd válaszolok, ha lesz időm, energiám, türelmem. (Most főleg a lelkierőm hiányzik ehhez a meddő vitához, pedig lennének még észérveim mindkettőtök véleményével szemben, és időm is van ide írni.) Most csak annyit, hogy a héten tervezem végleg megszüntetni a bankszámlámat.

mintha egy ügyfelet hallanék

Oldal: 1 / 2 12 UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104