Akkor egy érdekesség... nem viccelek, mikor megkérdezem: Hány alapízt ismertek? Szinte mindenki alapból rávágja, hogy négyet... pedig nem így van...
Sokszor nem tudjuk, csak sejtjük...
Én talán kicsit tudom, hisz nap mint nap ezzel foglalkozom - elsősorban az élelmiszerek összetevőinek vizsgálatával, de gyártástechnológiájukkal, élettani hatásukkal is.
Itt közzétenném az "érdekességeket", s a felmerülő kérdésekre igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni...
Akkor egy érdekesség... nem viccelek, mikor megkérdezem: Hány alapízt ismertek? Szinte mindenki alapból rávágja, hogy négyet... pedig nem így van...
Szia! Szerintem 6 alapíz van. Az édes, sós, keserű,savanyú, unami és a víz.
De ezt nem álmodtam, hanem utána kellett néznem és még így sem biztos hogy jót írtam....
Bámulatos! A sikered 50 %-os, de emiatt nem kellett volna keresgélni...úgyis el mondtam volna...
Az, hogy hat alapíz van stimmel...édes (szacharóz), sós (NaCl, konyhasó) , keserű,(kinin, vagy koffein) savanyú (ecetsav)...eddig jó...
Ötödik az "umami"... állítólag "finom íz"...na most nem tudom, rajtam kívül valamelyikőtök kóstolta-e direkt formában...kegyetlen...ez az íz a nátrium-glutamát (íze), melyet önmagában nem szoktunk fogyasztani, hisz ez egy ízfokozó, mely az ételízesítőkben, leveskockákban, levesporokban található, mintegy 20 %-nyi (m/m) mennyiségben...elég sok... na most a vegeta ízéből kiérződik ez az íz...de laikusként nem ismerjük...ill. nem emlékszünk rá...pedig csecsemő korában mindenki - szinte mindenki - érezhette természetes ízét...hiszen ahol természetes módon megtalálható, az az anyatej...
És a hatodik?
A víz sem lenne rossz, ha abból indulunk ki, hogy az elvileg "íztelen"...ez talán a deszt. vízre elmondható (azt persze nem fogyasztjuk !!!), hozzá képest az összes víz egy kicsit sós...még a csapvíz is, de oly alcsony koncentrációban, hogy nem érezzük...az ásványvizeknél már igen...minél magasabb ásványianyag tartalmú egy ásványvíz annál sósabb...
hogy ki mennyire érzi az alapízeket, ill. mi az a legalacsonyabb koncentráció, amelyet még megérez, az mindenkinél megállapítható...érzékszervi bírálók kiválasztásánál mindenkinél kimérik ezt az értéket...minden egyes alapízt különböző - igen híg - koncentrációkban a bíráló elé tesznek....először szét kell válogatni az ízeket, majd koncentráció szerint sorbaállítani...nem könnyű feledat, de ez alapján lehet eldönteni, hogy ki lehet érzékszervi bíráló...szóval itt bekevernek a sorba két vizet is...ezt is külön kell választani a többitől...ezenfelül vizet kapnak a bírálók az ízek közti semlegesítésre is...
Ja, és a hatodik alapíz a "fémes íz" (Vas-oxid, vagyis a közönséges "rozsda"...)
A XXI-i ételek, melyek a polcokról az asztalunkra kerűlnek a volt biológia tanárom szerint:
-Úgy el van rontva és annyi E-vel van tele hogy az már félelmetes.
ÁTLAGOSAN ÉVENTE 10 KG SZÍNEZÉKET ESZÜNK!!! S ez mind lerakódik a szervezetünkben...
Igaz is, meg nem is...mostanában valóban rengeteg adalékanyag (állományjavító, mesterséges édesítőszer, mesterséges színezék,ízfokozó, tartósítószer) van az élelmiszerekben...a tömegtermelés, az egyre nagyobb igény a gyors, sokáig elálló, tetszetős termékek iránt ezt hozta magával...
Minden adalékanyagnak van egy rövidítése, amelyet E-számnak, hívnak....tévedés azonban, hogy minden E-szám "rossz", mert a csomagoláson sokszor a konyhasót, a karamellt, vitaminokat is jelölnek így, mert rövidebb így, mintha a kémiai elnevezésüket használnák...Te pont a mesterséges színezéket emeled ki, mikor az az, amit - tudatos vásárlóként könnyen el tudsz kerülni, hisz látod, hogy mi mennyire színes, így tudsz szelektálni...
Viszont állományjavító, ízfokozó, és tartósítószer nagyon sok élelmiszerben megtalálható...a gyártók ügyelnek ugyan arra, hogy a megengedett határértékek alatt legyenek ezek a paraméterek, de azért sok kicsi sokra megy...a tíz kiló azért túlzás, ha akarod végezhetek egy kis számolást...és azért ürül is a szervezetből... de én is azt mondom: amit nem eszel meg, az a biztos!
Esetleg vizsgálsz bioélelmiszereket is? Vajon milyen gyakorisággal fordul elő, hogy ezekben is kimutatnak szintetikus szermaradványokat?
Ez már toxikológia, én analitikus vagyok...
Pontos eredményeket nem tudok, de akkor is csak gyártó nélkül adhatnék felvilágosítást...
Csak megjegyzem - ez az én magánvéleményem - találsz olyan "bioföldet", "biolevegőt", amely nem tartalmaz szermaradványt? Tény, hogy a DDT-t a 60-s évek óta nem használják...akkor miért található meg "minden" újszülött vérében? Azoknak a vérében is, akiknek a szülei boiélelmiszereket fogyasztanak?
Nem is a gyártóra volnék kíváncsi. Csak a tényekre. Vagy bioval egyáltalán nem foglalkozol?
A biotermékekben nem lehetnek ízfokozók, tartósítószerek, szintetikus ízesítők, állományjavítók.
A DDT azért van az újszülöttek vérében mert a mai napig tartalmazzák a mezőgazdasági területek talajai, ahogy te is utaltál rá. Szüleink ették, mi is esszük a maradványait. Viszont aki valóban biogazdálkodásba kezd, első feladata a talaj vizsgálata, esetleges "kicserélése". Mert erre is megvannak a módszerek.
Ami a ma engedélyezett szintetikus növényvédő szereket, élelmiszeripari segédanyagokat illeti, hiába állítják, hogy nem káros az egészségre, és határértékek így meg úgy. Mindig kiderül valamiről, hogy bizonyíthatóan rákkeltő, csak idő kérdése.
Érdekes, annak idején a DDT feltalálója orvosi Nobel-díjat kapott. Vajon hányan haltak meg a szertől...?
Ami összetevőket említettél azok közül én csak mest. édesítőszerekkel, mest. színezékekkel, tartósítószerekkel foglalkozom...talán egy-két bioélelmiszert is vizsgáltunk, de nincsenek irodalmi adataim...