Oldal: 1 / 6 123456 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (52) összesen

Téma: Tegezés, magázás...

Pörölykezű walaki logója
    Hely
    Veszprém
    Hozzászólás
    211

Felkiáltójel Tegezés, magázás...

A borotválkozásos témában felmerült, hogy ha megborotválkozom, akkor mernek tegezni az óvodások is, ha nem, akkor még a 12-14 évesek sem. (30 éves vagyok.) Valaki azt javasolta, hogy indítsak témát a tegeződésről. Megnéztem, nincs még ilyen téma. Most lesz.

Én azért is szeretem az internetet sok más előnye mellett (pl. gyors, leküzdi a távolságokat, stb.), mert mindenki mindenkivel tegeződik. Legszívesebben mindenkivel tegeződnék az életben is, a neten kívül.

Valahogy úgy gondolom, hogy a tegeződés az emberibb társalgási forma, a magázódás hűvös, távolságtartó, és ideiglenes társalgási mód. Ideiglenes, mert akik gyakran találkoznak, előbb-utóbb összetegeződnek. De mindkettőt elfogadom, ha kölcsönös.

Csak azt nem szeretem, ha nem egyenrangú a kapcsolat. Az nagyon idegesít, ha az egyik (általában az idősebb, vagy magasabb rangú) tegezi a másikat (a fiatalabbat vagy az alacsonyabb rangút), de a másik fél nem tegezheti őt vissza. Ezért engedem meg az ismerős gyerekeknek, hogy tegezzenek (főleg ha eszembe jut, mert gyakran annyira csodálkozom azon, hogy ezt mondani kell, hogy nem jut eszembe ). És ezért nem állok szóba a szüleim barátaival.

A szüleim annak idején úgy neveltek, hogy a barátaikat, ismerőseiket (munkatársaikat, szomszédokat, stb.) nem tegezhetem vissza. Még a rokonságban is meghúzták a határt: a szülőket, szülők testvéreit (vagyis apám húgait, mert anyámnak nincs testvére) és a nagyszülőket még szabad tegezni, de a szülők unokatestvéreit és a nagyszülők testvéreit nem. (Azóta is itt húzom meg a határt a közeli és távoli rokonok között, talán ezért, de talán azért is, mert a távoli rokonokkal csak 5-10 évente 1-szer találkozunk.)

Ez a helyzet gyerekkoromban egyáltalán nem zavart, mert azt tettem, amit a szüleim mondanak. (Ameddig ez így van, addig tart a gyerekkor. Egy felnőttnek már nem érv, hogy "azért, mert azt mondtam".) Aztán kb. 14 évesen kezdtem érezni, hogy baj van, 18 éves korom körül kezdtem nem szóba állni azokkal, akiket nem tegezhettem vissza (pl. szüleim barátaival), de ez akkor még ösztönös volt, még nem tudtam, hogy ez a baj, csak éreztem, hogy nem jó velük beszélni. Csak kb. 26-28 évesen jöttem rá, hogy ez volt a baj: nem egyenrangú a kapcsolat, ez zavart engem. De még most sem tudok más megoldást, mint elkerülni ezeket az embereket.

Arra is rájöttem néhány éve, hogy azért az angol a világnyelv, mert nincs külön tegezés és magázás, csak a "you", ami mindkettőt jelenti egyszerre, így sokkal könnyebb idegenekkel is szóba állni. Természetesen tudom, hogy vannak más okok is. Egyszerű nyelvtan, latin betűs ábécé (ezért nem lesz világnyelv pl. a kínai, mert a kevés latin betűt könnyű megtanulni, de a sok kínai jelet csak a kínaiak tudják megjegyezni), az egykori Brit Birodalom nagy kiterjedése (ami miatt még ma is sok nagy országban az angol a hivatalos nyelv, pl. Ausztráliában, Kanadában, Indiában, stb.), és az Amerikai Egyesült Államok nagy gazdasági, katonai, politikai hatalma, stb. De mégis ezt tartom a legfontosabbnak, mert egy nyelv akkor él és terjed, ha használják, és minél egyszerűbb, annál többen használják. Az egységes "you" pedig nagyon megkönnyíti a beszélgetést, ezért terjed gyorsan az angol.

Ti mit gondoltok erről a témáról?

Tagocska Rooibos logója
    Hely
    Óperenciás tengeren túl
    Hozzászólás
    19

Alapbeállítás re: Tegezés, magázás...

Ez egy elég érdekes téma.
    25 éves vagyok, és munkám során sokat foglalkozom gyerekekkel, pont az a kor, az az élethelyzet, amikor a tizenévesek nem tudják, hogy tegezzenek vagy éppen magázzanak
    Furcsa kalandokba keveredek ezáltal.
    Egyébként szoktam mondani, hogy természetesen tegeződjünk, hiszen így is, úgy is elküldhetnek a viharba...

system g-easy logója
    Hely
    Londoni Olimpia 2012
    Hozzászólás
    1.100

A barátnőm "tisztelet adás párti" .. ő azt szereti ha magázódik, akár a korabelivel is.. én el nem tudom viselni.. 29 vagyok.. +- 15 (mínuszban 29 évig mindenkit) évig mindenkit letegezek, nem szeretem a "hivataloskodást" persze, ha tényleg idős, vagy idősnek néz ki valaki, azt magázom.. és nem azért tegezek, mert nem tisztelem, hanem mert a közvetlenség az alap felfogásom..

Láthatatlan tag bubu001 logója
    Hely
    Butapest
    Hozzászólás
    65

Munkáimból adódólag magázódom, nekem nem fura, akár még a nálam fiatalabbakat is, azt viszont ilyenkor elvárom, hogy magázzon ő is vissza. Meg van szabva a kommunikáció stílusa számomra, ne használja ki és ne kezdjen el flegmázni még magázva sem.

Egyébként én is a tegezés híve vagyok a legtöbb helyzetben.
    Utoljára módosítva: bubu001 által : 2011-03-31 19:58

scs
    scs nem elérhető
    Mentor scs logója
    Hozzászólás
    451

Az angolban is van magázódás és tegeződés - azt a szövegkörnyezet dönti el, illetve a megszólítás. Ne a magyarból indulj ki. A you ugyanúgy jelentheti azt, hogy "ÖN" mint azt, hogy "TE". Ha azt mondod neki, hogy "You, Mr. Banaske", akkor magáztad. ha meg azt, hogy "You, Joe", akkor tegezted.
    Szóval ne gondold azt, hogy az angolban nincs magázódás. Már csak azért, mert kellemetlen meglepetések érhetnek bizonyos helyzetekben.

Egyébként én híve vagyok a magázódásnak (ill. az önöző formának). Egyáltalán nem esik nehezemre akár 10 éves gyerekeket önözni. És egyáltalán nem tartom ez problémának vagy távolságtartásnak. Sokkal inkább a tisztelet egyik jele lehet a megfelelő megszólítás.
    Sokszor előfordul, hogy tinik letegeznek. Ilyenkor olykor rendreutasítom őket, néha meg csak egyszerűen nem szólok hozzájuk. Tiszteletlenségnek veszem, ha egy nálam jóval fiatalabb azt mondja nekem, hogy "Figyu". Én sem mondom a 40-50 évesnek, hogy "Szevasz", megtisztelem azzal, hogy magázódok. A neten más a helyzet, itt mindenki tegeződik, mert általában nem tudod, ki van a túloldalt. De a való életben eléggé elveti nálam a sulykot az, aki fiatalab létére elkezd tegeződni anélkül, hogy erre engedélyt adtam volna rá. Az meg még komolyabb probléma, ha magázódás közben ő veti fel, hogy tegeződjünk. Persze nem mindig vetem a szemére, de megjegyzem egy életre.

Ami viszont kiborít néha, az a "Helló" használata. Páros lábbal tudnám mellberugni, aki elkezd helózni nekem - főleg, ha előre köszönök neki úgy, hogy "Jó napot kívánok". Az ilyet még az idősebbektől sem tűröm, pedig sokan sajnos közülük is ilyenek. Ha megtisztelem azzal, hogy kimondok 3 szót, akkor nem szeretem, ha félvállról vesz. Előfordult már, hogy ezután mondtam neki, hogy "Szevasz b.zdm.g". Erre már nem tudott mit mondani - nyilván nem lett jó kapcsolatunk ezután.

Mentor Archer11 logója
    Hozzászólás
    525

Na végre, itt a téma, már vártam. Volt egy idő, mikor úgy 16 évesen 1,5 hónapig nem borotválkoztam egy fogadás miatt. Aztán még a 12-14 évesek is nekiálltak magázni! Nagy poén volt!

Félisten Bíborvirág logója
    Hozzászólás
    618

Pörölykezű walaki logója
    Hely
    Veszprém
    Hozzászólás
    211

Megpróbálok mindenkinek érdemben válaszolni a saját témámban.

Rooibos: Teljesen egyetértek, tizenévesekkel én is szeretek tegeződni. A kalandokra kíváncsi lennék...

g-easy: Megtisztelsz, hogy hozzászólsz szerény fórumtémámhoz. (Biztos nagyobb "walaki" vagy itt, mint én, mert te írtad alá az üdvözlő levelet, amikor beléptem, és azt a fórumtulajdonos szokta. De ez csak érdekesség, engem nem érdekelnek ezek a rangok, még a "tagocska", "tag", stb. sem a nevem alatt, én csak szeretek kommunikálni. ) Hogy érdemben is válaszoljak: Egyetértek, én is jobban szeretek tegeződni, a közvetlenség miatt. De ha nálam idősebbet magázni kell, az sem zavar. A lényeg (kortól és nemtől függetlenül) a kölcsönösség: aki tegez, azt én is tegezhessem.

bubu001: Egyetértek, nekem is a kölcsönösség a legfontosabb.

SCS: Ezt a különbséget tudtam, de én sem értem, miért nem feleltettem meg a tegezésnek-magázásnak. Az angolok (és más angol nyelven beszélő népek) is szinte mindig a Mr./Mrs./Miss megszólítással kezdenek, de hamarabb átváltanak a keresztnevekre, mint a magyarok. (És magyarul van egy köztes fokozat is, talán ezért nem azonosítottam a keresztnevet a tegezéssel, a vezetéknevet a magázással. A köztes fokozat az, hogy keresztneveket használtok, és mégis magázódtok, pl. az egyetemen a legtöbb tanár így beszélt velünk. Persze mi nem használhattuk a keresztnevüket, csak ők a miénket.) 10 éves gyerekeket önözni? Nem furcsa ez a 10 éves gyereknek? És ez milyen helyzetben fordul elő? Ha tinik tegeznek, akkor mindig rendre utasítod őket? Hány éves vagy? (Abból, amit írtál, kb. félúton lehetsz a tinik és a 40-50 évesek között, tehát 25-35 közöttinek gondollak.) És ha a tiniknek nem engeded meg a tegzést, akkor te sem tegezed őket? (Ha tegezed, miért nem tegezhetnek vissza? Ha te is magázod, miért tartod a távolságot?) Zavar-e téged az, ha te magázol egy 40-50 éves embert, de ő tegez téged? Ha zavar, mit teszel ellene? Ha nem zavar, miért nem zavar? A "Helló" használata amerikai eredetű. Ezért zavar, vagy csak azért, mert rövid, egyszavas köszönés?

Archer11: Hogy néztél ki 1,5 hónap nem borotválkozás után? Fénykép van rólad?

Bíborvirág:

Tagocska Huncutka logója
    Hozzászólás
    20

Nemtől függetlenül aki a 25 éves kort átlépi,azt a legtöbb gyerek,sőt tini is magázza,mert talán már tegezni nem meri. Én 27 vagyok most,és sok 13-14,de akad pár 17 éves is,aki Csókolomot köszön nekem az utcán. Ilyenkor megállok a kerékpárral (mert általában azzal közlekedem) és mosolyogva közlöm,hogy nyugodtan lehet az a Csókolom-Szia,mert nem érzem magam olyan öregnek Nem bírom elviselni,ha fiatalok már most magáznak,mi lesz később??
    Ha dolgozom (tolmácsolok) természetes a magázódás,egészen addig,amíg az "ügyfél" nem kívánja másképp...engedni szoktam,mert számomra is jobb a tegeződés,barátibb,még munka közben is.
    Az interneten pedig inkább a tegeződés az elterjedtebb,de persze itt is akadnak helyzetek,amikor először magázódunk. Pl. az online kereskedelemnél. Sokáig árultam egy aukciós oldalon,és a vevőim csekély része írt magázódós levelet,de valaki egyenesen kikérte magának,hogy ne tegeződjünk. Hát,ezt is el kell fogadni...

Mentor Archer11 logója
    Hozzászólás
    525

Szia Walaki! Nekem sajnos nem volt annyi eszem, hogy lefényképezzem, mert inkább a fogadás érdekelt, de kb úgy nézhettem ki, mint Leonidas a 300 című filmben! Aztán ahogy letelt a 1,5 hónap már estem is a szakállamnak a hajnyíróval. Majd haverokat körbekérdezem, hátha ők megörökítettek, és ha lesz fotó, majd felteszem! A fogadással egyébként 5000Ft-ot nyertem, szóval szerintem megérte! Na meg akik nem ismertek azt hitték, hogy valami új tanár vagyok valami fősuliról!

A téma címkéi:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104