Új terméket vezettek be a piacra, melynek a Hazai Hitel nevet adták.
Egy olyan termékkel álltak elő ami mindig követi a piaci mozgásokat, és nem ők határozzák meg, hogy mennyi ezen termék kamata. Mindig az aktuális piaci mozgás határozza majd meg a kamat mértékét. Akár az is előfordulhat, hogy a kamatperiódus lejártával az egyik ügyfélnek ma meghatároznak egy kamatot, a másiknak egy hónap múlva mást. De hogy mekkora a kamat mértéke, és hogyan is működik ez?
Hazai hitel 1 éves kamatperiódusra forint alapon
- lakáscél esetén 8,95%
- szabad felhasználás esetén 9,2%
Mindezt úgy, hogy a kezelési költséget 0%-ra csökkentették. Tehát olyan, mintha ma 7,45%-os kamattal adnák a forint hitelt. Pontosabban nem csökkentették a kezelési költséget, hanem nincs. Mi a különbség a nulla és a nincs között? A nullát lehet változtatni, ami nincs azt pedig nem. Futamidő végéig!
Sőt a kamatokból még kedvezményt is lehet kapni. Hazai hiteleknél 0,2 vagy 0,4%-ot a futamidő végéig!
Csak a legnagyobb bankok számait néztem az interneten, ahol volt akció, ott az akciós kamatot néztem meg. Miket találtam?
Lakáscélnál: 14,5+2%; 15,49+0%; 12+1%; 12,29+0%
Szabad felhasználásnál mindenhol kb. 1%-kal többet.
Ez azt jelenti, hogy az állami kamattámogatás eltörlését követően ismét tudnak várható értékre kalkulálni építési hitelek esetén egy nagyon jó kamattal. De természetesen ezek a kamatok nem csak építési hitelekre vonatkoznak.
Ez a kamat ezután 12 havi BUBOR +2,9% (lakásc.) vagy BUBOR +3,1% (szab.f.) lesz a jövőben, tehát igazodni fog a piac változásaihoz. Így a kockázatot kevésbé tűrő ügyfeleiket is ki tudják szolgálni, nem is olyan rossz ajánlattal.
2010 végére, amikor az első ilyen hitelt felvevő ügyfeleiknek lejár a kamatperiódusa a BUBOR-t az elemzők (nem az AXA elemzői) 6%-ra, vagy az alá várják. Ha úgy tetszik, megelőlegezik az ügyfeleknek a jövő évi kamatkörnyezetet az első periódusra is. Nincs tehát devizakockázat, átváltási különbözet vételi és eladási árfolyam között.
Az ehhez kapcsolódó bejegyzést elolvashatod itt