Oldal: 1 / 3 123 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (25) összesen

Téma: Karácsony - minek is az ünnepe?

Félisten Bíborvirág logója
    Hozzászólás
    618

Kérdés Karácsony - minek is az ünnepe?

Kedves fórumtagok!
    Olvasva néhány karácsonnyal kapcsolatos problémát, felmerült bennem, hogy felteszem a kérdést: minek az ünnepe is a karácsony?
    Örülnék, ha megírnátok a véleményeteket illetve a gondolataitokat. Lehet komoly is, vicces is. Lehet morcos, ingerült is, mit bánom én. Rajta!

scs
    scs nem elérhető
    Mentor scs logója
    Hozzászólás
    451

Alapbeállítás re: Karácsony - minek is az ünnepe?

A karácsony eredetileg a téli napforduló ünnepe a legtöbb ősi népnél. Hol magát a Nap-ot/fényt és annak a sötétség feletti győzelmét ünnepelték, hol pedig megszemélyesítették azt (egy isten vagy más entitás formájában) és úgy ünnepelték.

Később a kereszténység rátelepült a Mithras vallás ezen napfordulós "fény/sötétség" ünnepére és elvette tőle az ünnepnapot, áthelyezve Jézus szülketését erre az időpontra (a korai keresztények nem ekkor ünnepelték Jézus szülinapját és csak később határoztak úgy, hogy mégis ekkor születik). Ettől függetlenül az ősi kultuszok maradványai megmaradtak és részben helyet kaptak a keresztény szokásokban (pl. karácsonyfa).

Pár évtizede jött az un. fenyőünnep elnevezés, melynek lényege az volt, hogy a keresztény szokást a kommunisták megpróbálják átalakítani a maguk képére (hasonlóan, mint ahogy a keresztények is tették ezt más vallások esetében).

Mostanra meg megmaradt belőle egyfajta szeretet-ünnep. A legtöbb ember már nem érez benne vallási kötődést, bár jelentős számban vannak még olyanok is, akik igen.

Hozzászólás
    618

Idézet scs eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A karácsony eredetileg a téli napforduló ünnepe a legtöbb ősi népnél. Hol magát a Nap-ot/fényt és annak a sötétség feletti győzelmét ünnepelték, hol pedig megszemélyesítették azt (egy isten vagy más entitás formájában) és úgy ünnepelték.

Később a kereszténység rátelepült a Mithras vallás ezen napfordulós "fény/sötétség" ünnepére és elvette tőle az ünnepnapot, áthelyezve Jézus szülketését erre az időpontra (a korai keresztények nem ekkor ünnepelték Jézus szülinapját és csak később határoztak úgy, hogy mégis ekkor születik). Ettől függetlenül az ősi kultuszok maradványai megmaradtak és részben helyet kaptak a keresztény szokásokban (pl. karácsonyfa).

Pár évtizede jött az un. fenyőünnep elnevezés, melynek lényege az volt, hogy a keresztény szokást a kommunisták megpróbálják átalakítani a maguk képére (hasonlóan, mint ahogy a keresztények is tették ezt más vallások esetében).

Mostanra meg megmaradt belőle egyfajta szeretet-ünnep. A legtöbb ember már nem érez benne vallási kötődést, bár jelentős számban vannak még olyanok is, akik igen.
    Ez igen kimerítő volt, gratulálok! Várom a többiek véleményét is, számukra minek az ünnepe a karácsony és miért fontos vagy nem fontos, miért szép vagy ellenszenves ünnep?

Hozzászólás
    618

Men tudom, hogy kerültek ide a Google-hirdetések. Nnem lehetne kitörölnio?

Hozzászólás
    618

Nem értem. Amikor a saját e-mailemről nyitottam meg a Fórumot, ott voltak a reklámok. Mindegy.

scs
    scs nem elérhető
    Mentor scs logója
    Hozzászólás
    451

Idézet Bíborvirág eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Nem értem. Amikor a saját e-mailemről nyitottam meg a Fórumot, ott voltak a reklámok. Mindegy.
    Valószínűleg még nem voltál belépve és azért láttad a hirdetéseket. Most, hogy beléptél, nem látod.
    Egyébként a fórumot sem ingyé adják. Van annak tárhelyköltsége, domain regisztrációs költsége és egyebek. Mindez csak azért, hogy itt fórumozhass.
    Szerintem G-Easy simán leveszi a reklámokat, ha cserében kifizeted neki a költségeit évről évre.

system g-easy logója
    Hely
    Londoni Olimpia 2012
    Hozzászólás
    1.100

Neeem..

Én köszönöm annak, aki itt fórumozik. És igen, úgy van beállítva, hogy aki tag, azt megkíméljük a reklámoktól, elvégre is több időt tölt itt és ne zavarja, aki pedig csak látogató (nincs belépve) az kap egy kis reklámot is, úgy is csak valamit elolvas és már le is lépett.

[/off]

és akkor vissza a karácsonyhoz..

Hozzászólás
    618

Idézet scs eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Valószínűleg még nem voltál belépve és azért láttad a hirdetéseket. Most, hogy beléptél, nem látod.
    Egyébként a fórumot sem ingyé adják. Van annak tárhelyköltsége, domain regisztrációs költsége és egyebek. Mindez csak azért, hogy itt fórumozhass.
    Szerintem G-Easy simán leveszi a reklámokat, ha cserében kifizeted neki a költségeit évről évre.
    Pajtikám, nem is olyan biztos, hogy csak nekem kell itt valamit megköszönnöm. Szívesen vagyok itt, ha van időm, de miért is kellene nekem elájulnom, hogy megmenekülök a tárhelyköltségtől, vagy mitől?

Hozzászólás
    618

Idézet g-easy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Neeem..

Én köszönöm annak, aki itt fórumozik. És igen, úgy van beállítva, hogy aki tag, azt megkíméljük a reklámoktól, elvégre is több időt tölt itt és ne zavarja, aki pedig csak látogató (nincs belépve) az kap egy kis reklámot is, úgy is csak valamit elolvas és már le is lépett.

[/off]

és akkor vissza a karácsonyhoz..
    Köszönöm a reklámtalanítást! Ez igen jót tesz nekem.

scs
    scs nem elérhető
    Mentor scs logója
    Hozzászólás
    451

Idézet Bíborvirág eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Pajtikám, nem is olyan biztos, hogy csak nekem kell itt valamit megköszönnöm. Szívesen vagyok itt, ha van időm, de miért is kellene nekem elájulnom, hogy megmenekülök a tárhelyköltségtől, vagy mitől?
    Csak arra gondoltam, hogy ugye egy honlap látogatása nem jog, hanem lehetőség. Aki megcsinálja a honlapot, kifizeti a domaint meg a tárhelyköltséget, az ugye pénzből teszi ezt. A pénz meg nem a fán terem, legalábbis nálam nem.
    (Bár ahogy elnézem, G-Easynél van ilyen fa. Kérek majd tőle magokat, és elültetem nálunk a kertben. )
    /Pajtikák lettünk...? /

Oldal: 1 / 3 123 UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104