- Mesterlövész puska
-
Tag
re: Mesterlövész puska
OK 
Amúgy az előző megállapításomat nem az ujjamból szoptam, hanem a ZMNE-n a fegyverzettechnika tanszéken tanító őrnagytól hallottam egy fegyverkiállításon.
Amúgy köszi.
-
Az az őrnagy is okos lehetettt. ... Én szeretem az okos embereket. A ZMNE-s őrnagyokat meg aztán különösen. 
-
Tag
A szókaratét félretéve, azért bátorkodtam leírni, mert az ő csoportosítása logikusnak tűnt. Szerintem van abban logika, hogy nem minden puska mesterlövészpuska, amin van távcső.
Neki is megvan a saját csoportosítási rendszere, és mivel kicsit többet mozog fegyverek közelében mint egy átlagember, szerintem a véleménye nem hagyható figyelmen kívül.
De ha erről érdemi vitát kéne folytatnunk, először is definiálni kéne, hogy pontosan mi is tartozik a mesterlövészpuska kategóriába.
Például, lehet-e egy mesterlövészpuska félautomata?
Mekkora az a távolság, amin belül még pontosan lehet vele lőni.
Ennyi erővel, egy 22-es kispuska is lehet mesterlövészpuska.
-
Mesterlövészpuska és mesterlövészpuska között is van különbség.
Van, amelyik egy raj/szakasz támogató fegyvere, és van, amelyiknél a m.lövész önállóan (il. párban) hajt végre feladatokat. Ahol a szakasz részét képezi a m.lövész, oda értelemszerű, hogy nem Gepárd méretű fegyvereket cipelnek, mert a kezelő nem tudna együtt mozogni a szakasszal. (Nem mindegy, hogy egy 4,75 kg-os AK-63D-t vagy egy kb. 20 kilós flintát kell ciplni és azzal futkározni.)
Szintén ide tartozik, hogy a szakaszban soha nem baj az, ha a m.lövész fegyvere félautomata. Nem szükségszerű, de olykor fontos szempont lehet a szakasz tűzereje/tűzgyorsasága is, ott pedig a félautomata fegyver jobb, mint amikor egyesével gyömöszöljük bele a puskuba a lőszereket minden lövés előtt.
Megint más az, ha a mesterlövész nem a raj/szakasz részét képezi, hanem önálló feladatot hajt végre. Ott indokolt lehet, hogy speciálisabb fegyvere legyen.
Szóval attól, hogy az SZVD félautomata, még teljes mértékben megfelel mesterlövész fegyvernek. Mint ahogy a Gepárd is mesterlövész fegyver (az M1 verzió). Meg félautomata az amcsi M107 Barrett is, ami alkalmazható rombolópuskának is, de elsősorban az is mesterlövész fegyver. Nehéz mesterlövész puska, amely nagy távolságokra lévő ellenséges erő megsemisítésére alkalmas. Nem feltétlen az "egy lövés egy ember" feladatra lett kitalálva, hiszen félautomata. De pl. több helyen alkalmazzák területlefogásra, ahol 2-3 ilyen m.lövész pár egy jól belátható terület esetén tökéletesen meg tud akadályozni szinte minden mozgást, hiszen akár 2-3 km-ről is nyugodtan pirickázhat, míg rá olyan távolságból elég bajos tüzet vezetni kézifegyverekből. Ilyen esetben sem feltétlen muszáj, hogy egyből eltalálja az ellenséget. Bőven elég, ha minden 2.-5. találat megy csak célba. A fegyver félautomata, tárból adagol, tehát lehet szórni abból is, ha egy ellenséges szakasz akar átmenni az adott területen.
De ettől még az is mesterlövészpuska marad.
Szerintem te ott kevered a szezont a fazonnal, hogy csak a speciális "egy lövés egy ember" fegyvereket sorolod a mesterlövész fegyverek kategóriájába, holott az azért annál picit tágabb.
A kispuska pedig eleve nem lehet mesterlövészpuska, már csak a lőszere és az ebből eredő lőtávolsága/ereje miatt sem. 50 méterig még pontos, de afölött már nem igazán. Nehezen mondhatnánk rá, hogy mesterlövész fegyver, mikor 3-400 méterre egy sima AK is összehasonlíthatatlanul pontosabb. A lőszer ereje meg eleve nem teszi lehetővé a hadi alkalmazását.
Hozzáteszem, az őrnagyember ugyanazt a csoportosítási elvet kellett (volna), hogy alkalmazza, amit én. Már csak azért is, mert a Magyar Honvédségnél is ezt alkalmazzák (6 évig oktattam, és igaz, hogy nem kifejezett mesterlövész-szakoktató voltam, meg már el is telt egy kis idő azóta, de azért még rémlik ez-az). Az, hogy ő itt-ott összeszedett mindenféle rémhíreket, vagy hogy fogalma sem volt arról, hogy miről is beszél, vagy csak egyszerűen nem értett hozzá, az egy dolog. A Honvédségnél sem mindenki ért mindenhez, még ha oda is állítják bemutatókat tartani.
Pl. engem is oda lehetne állítani egy BTR-80/A mellé. Még nagyjából tudnám is, hogy mi az, meg hogy hogy működik, mi micsoda rajta. Átlagembernek simán eladnám a lopott cuccot. De ha jönnének az olyan kérdések, mint a "milyen huzagolású a 2A72 gépágyúja", meg "hány köbcentis a motorja", akkor vagy csak hablatyolnék, vagy megmondanám, hogy fogalmam nincs. 
-
Say Hello To My Little Friend