Erős a gyanúm, hogy olyanról alkotsz véleményt, amiről haloványlila fogalmad nincs. De legalább leírtad és nőtt a fórumon a tartalom!
Legközelebb talán olyat is sikerül majd írnod, ami igaz is meg amit láttál is már. Sok sikert hozzá!
Nincs hétköznapi halandónak futtatható alkalmazás? 2 éve használok Ubuntut. Vannak:
- szövegszerkesztők
- táblázatkezelők
- médialejátszók
- zenelejátszók
- böngészők
- képnézők és készítők
- csevegőprogik
- játékok (bár nem igazán játszom)
- levelezőkliensek
- fájlkezelők
Meg a franc tudja még, hogy mi. Pedig nem egyszerű felhasználó vagyok, és sok progit kel használjak, de mégis mindent meg tudok oldani vele, bármiféle erőlködés nélkül, mert nagy a választék. Ezernyi hasznos cucc van rajta, és még különösebben keresgélni sem kell, mert a Szoftverközpontban benne vannak. Ha éppen egy honlap linkjeit kell ellenőriznem, ahhoz is van szoftver, nem is akármilyen. Ha honlapot készítek, ahhoz is van. FTP/SSH kliensek tömkelege - csak győzzek válogatni köztük.
Ezernyi progi van, ami az egyszeri embereknek van kitalálva, és ezernyi olyan, ami egy-egy szakterületet segít; az oktatástól a vegyészeten át a villanyszerelésig.
Bluetooth működik szemrebbenés nélkül. Sőt, gyakorlatilag tavaly felraktam a 10.04-es Ubuntumat, és azóta bármit dugtam a gépbe, egyből felismerte. Nyomtató, scanner, mobilnet, webkamera, külső vinyó, stb.
Ja, és egyiket sem telepítettem!
Nem úgy, mint windóznál, ahol egy külön hátizsák kell, tele CD-vel, hogy felrakhasd a drivereket, meg az illegálisan letöltött sz@rjaidat a gépedre.
Itt működik az, amit a winnél két évtized alatt sem tudtak elérni - Plug and Play. Csatlakoztatod és működik. Nem kell telepítgetni.
Térkép?
Bizony, hogy van; milyen kell? Rákerestem a szoftverközpontban "térkép" szóra, és 7 találatot adott. (Ha "map"-ra keresek, akkor pöttyet hosszabb a lista.) Ezeket kb. 2 perc alatt felrakom a tárolóból. nagyjából 3 kattintás.
Ezt win alól hogy oldod meg? Hogy oldja meg egy átlag felhasználó, hogy legális és biztonságos programot rakjon a gépére 2 perc alatt?
Gyanítom sehogy.
De vannak még:
- iskolai oktatóprogik (a periódusos rendszer oktatását segítő progitól a gépíró oktatóprogramon át a nyelvoktatásig és az írásoktatásig)
- számlavezető, projekttervező és hasonló céges programok
- diagram generátor
- villanyszereléshez és tervezéshez való segédprogram, amiben mindenféle hálózatokat lehet tervezni
- csillagtérképek, planetáriumok
Kb. 30ezer különféle program (kereshető megoldással, rövid leírásokkal) van benne alapból a tárolóban, amelyek kb. 2-3 perc múlva pár kattintással már a gépeden is lehetnek.
Fizetős lesz? Baromság.
Ezeknek pont az a lényege, hogy ingyenes. Ha az Ubuntu fizetőssé válna, akkor egyből átvenné a helyét egy másik disztribúció: Debian, Suse, akármi.
Másfél évtizede használnak világszerte Linuxot, mégsem lett fizetős. Pont az a lényege licenszben, (az egyetlen kikötés ha jól tudom), hogy nem lehet eladni.
A fenti progikat ingyen használhatod. Ha win alá vennéd meg akár csak töredékét is, rámenne a gatyád is. (Próbálj meg megvenni egy fizetős tervezőprogramot vagy planetárium programot. Százezer Ft alatt nem fogsz megállni. Itt meg ingyen kapod meg.)
Javaslom, olyanról írj legközelebb, amire van rálátásod is, legalább egy fikarcnyi. Persze ha nincs, akkor is írj nyugodtan, nekem nem fáj; max. mulattat.
Update:
Amíg ezt elolvastad, aközben az Ubuntut nagyjából 20ezer ember fejlesztette világszerte. Mire holnap reggel felkelsz, ez a szám eléri a 80-100ezret. Ha a többi Linux disztribúciót is belevesszük, akkor több százezer ember munkáját látod bennük naponta.
A Microsoft alkalmazottainak száma ezzel szemben 88ezer fő. Ennek csak kisebb hányada a programozó, és azok közül sem mindenki fejleszt mindig.
Szerinted?
Update 2:
A honlap, amit most olvasol, igyen nagy valószínűség szerint valamilyen Linux (esetleg FreeBSD) operációs rendszer alatt fut (Debianra saccolok, ami olyan nagyon sokban nem tér el az Ubuntutól, mivel az Ubi a Debian alapján lett elkészítve). Mint ahogy a legtöbb honlap a neten szintén valamiylen Linux alatt fut (Debian, Fedora, Ubuntu, stb.). De általában Linux felügyeli az áramellátók rendszerét és megannyi dolgot is a köznapi életedben. Olyan dolgok, amiket nap mint nap használsz, és nem tudod, milyen operációs rendszer meg mögötte. A legtöbb esetben Linux; mert megbízható és stabil.

LinkBack URL
About LinkBacks

Válaszol idézettel