Eredmény: 1 - 3 (3) összesen

Téma: Csirkemell receptek

  1. #1
    system g-easy logója
    Csatlakozott
    08-01-24
    Hely
    Londoni Olimpia 2012
    Hozzászólás
    1.105

    Alapbeállítás Csirkemell receptek

    Elindult az új Recept fórum is!

    Sajtos csirkemell



    • csirkemell
    • 60 dkg
    • burgonya 50 dkg
    • liszt 25 dkg
    • tojás 2 db
    • fokhagyma 3 gerezd
    • tejföl 4 dl
    • zöldpetrezselyem 1/2 cs.
    • olaj 2 dl
    • Pannónia sajt 20 dkg
    • őrölt bors


    Elkészítése:
    A felszeletelt, vékonyra kivert és besózott csirkemell filéket az alábbi masszában megforgatom:
    lereszelt nyers burgonyaliszttel, tojással, sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, tejföllel összekeverve.
    A bundázott szeleteket forró olajban kisütöm és egy tepsibe egymás mellé teszem. Reszelt Pannónia sajttal megszórom
    és forró sütőben tartom addig, míg a sajt megolvad a tetején. Zöldsalátával tálalom.


    Almás-sajtos csirkemell

    Hozzávalók 4 személyre:


    • 8 fél csirkemellfilé (kb. 80 dkg)
    • 4 közepes alma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
    • 10 dkg gouda sajt
    • 2 evőkanál liszt
    • 2 evőkanál olaj
    • 2 evőkanál vaj ( margarin)
    • A díszítéshez:
    • Citromfű levelek


    Előkészítés: A csirkemelleket folpackkal letakarjuk, kissé kiverjük. Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk, 1 cm vastagon felkarikázzuk.
    A fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringot leöblítjük. A sajtot nagy lyukú reszelőn megreszeljük.
    Elkészítés: A csirkemellek mindkét oldalát meghintjük sóval, borssal és egy kevés liszttel. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat,
    beletesszük a csirkemelleket, melléjük dobjuk a fokhagymát és a rozmaringot. A húsok mindkét oldalát pirosra sütjük (3-3 perc), aztán
    lapos tűzálló edénybe sorakoztatjuk őket. A sütőt 200oC fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kidobjuk a serpenyőben maradt pecsenyeléből
    a fokhagymát és a rozmaringot, hozzáadjuk a vajat, és szép sorjában pirosra sütjük benne az almakarikákat. Mindegyik hússzelet tetejére 2-2 almakarikát
    fektetünk (a maradékot melléjük-köréjük szórjuk), tetejüket vastagon meghintjük a sajttal, és csak addig sütjük (10-12 perc), amíg a sajt aranysárgára
    pirul.
    A citromfű levelekkel díszítve a sütőedényben tálaljuk. Köretként krumplipürét, hasábburgonyát, petrezselymes rizst kínálhatunk hozzá.


    Sajtos csirkemell csíkok

    Hozzávalók:


    • 2 db csirkemell filé,
    • 1 tojás,
    • 10 dkg reszelt sajt (trappista, vagy valamilyen reszelhető sajt),
    • 2 evőkanál liszt,
    • kevés tej,
    • só,
    • bors,
    • ételízesítő,
    • 2 gerezd zúzott fokhagyma,
    • olaj a sütéshez


    Elkészítés: A csirkemell filét vágd kisebb csíkokra (3-4 cm). A tojásból, lisztből, tejből készíts sűrű palacsintatésztát,
    keverd hozzá a fűszereket és a reszelt sajtot. A csirkemell csíkokat keverd bele a fűszeres, sajtos palacsintatésztába.
    Ezután villával egyenként rakd forró olajba, úgy, hogy lehetőleg ne nagyon érjenek össze, és süsd meg. Bármilyen körettel tálalható.

    Megjegyzés:
    Nagyon kiadós, finom, gyorsan elkészül.


    Sajtos csirkemell egyszerűen

    Hozzávalók 4 személyre:

    • 2 nagyobb vagy 3 közepes csirkemell kicsontozva
    • 1 tojás
    • 5 dkg liszt
    • 20 dkg reszelt sajt (lehet több féle sajt keveréke)
    • bors
    • vaj a kenéshez

    Elkészítés: A csirkemelleket egészen vékonyra szelem. Sózom, borsozom, majd 20 perc múlva lisztbe, tojásba és reszelt sajtba forgatom.
    Tűzálló tálba rakom, lefedem alufóliával, és kb. 20 percig így sütöm. A fóliát levéve még egy kicsit visszateszem a sütőbe, arra kell vigyázni,
    hogy a sajt meg ne keseredjen. Burgonyapürével, salátával nagyon finom. Előnye, hogy előre elkészíthető, az alkalom előtt csak a sütőbe kell tenni.




    Mozzarellás csirkemell

    Hozzávalók:

    • csirkemell
    • mozarella
    • bacon (szeletelt, vékony csíkok)
    • oregano
    • bors
    • majoranna
    • (de a fűszerezést lehet variálni ízlés szerint)
    • olívaolaj a sütéshez
    • fokhagyma (az olajba pár cikket beledobni, én már előre házilag elkészített fokhagymás olajat szoktam használni)


    Elkészítés: A csirkemellet aránylag vékony szeletekre vágom, és egyenként egy kicsit megklopfolom, hogy tényleg jó vékony legyen,
    aztán jól megízesítem a kedvemre való fűszerekkel. Kiterítek egy baconszeletet, ráteszek egy csirkemellet, a közepébe egy darab mozzarellát
    és felgöngyölöm, majd hústűvel rögzítem. Ezt csinálom, míg elfogynak a mellek, majd forró olajban (nem tepsiben) hirtelen kisütöm.
    Hamar átsül, mert a csirkemellcsíkok leheletvékonyak, persze forgatni azért kell! Krumplipürét csinálok hozzá.

    Megjegyzés:
    Annyira különlegesen finom az íze, hogy édesanyám mikor megkóstolta, azt mondta: Lányom, ideje a főzést átadnom neked...


    Csirkemell á la Stik


    • Hozzávalók:
    • 3 nagyobb csirkemellfilé
    • 1 nagy doboz tejföl
    • 1 fej fokhagyma
    • 30 dkg trappista sajt
    • bors
    • margarin


    Elkészítés:

    Vékony szeletekre vágjuk a megmosott csirkemellet (klopfolhatjuk is).
    A fokhagymát fokhagyma nyomóval belenyomjuk a tejfölbe, majd egy csipet borsot is beleteszünk, jól összekeverjük.
    A margarinnal kivajazunk egy tepsit. Szépen elrendezve belefektetjük a csirkemelleket, megsózzuk. Szép egyenletesen rárakjuk a tejfölt,
    majd megszórjuk reszelt sajttal.
    Előmelegített sütőben (250 fokon) sütjük kb. 20-25 percig (míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején.
    Burgonyapürével vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.

    tipp!
    A csirkemellet pácolhatjuk is egy nappal az elkészítés előtt, borsos, fokhagymás, tárkonyos olajban.

    Citromos csirkemell csíkok

    • Hozzávalók 4 személyre
    • 2 csirkemell filé
    • 3 ek liszt
    • 1 tojás
    • só és bors a hús ízesítéséhez
    • olaj a sütéshez
    • 1 citrom leve
    • 1 fej kínai kel
    • 1 pohár joghurt
    • 1 zacskó gyors rizs
    • 1 csipet kurkuma
    • (ízlés szerint egy fej paradicsom, vagy 1 piros kaliforniai paprika)

    Elkészítés
    Tedd fel a rizst főni, tedd a vízbe a kurkumát, hogy szépen sárgára fogja.
    Bontsd fel leveleire a kínai kelt, és mosd meg jó alaposan. A mellfiléket aprítsd hosszú csíkokra, sózd őket és borsozd meg egy kicsit.
    Forgasd meg lisztben, tojásban, majd újra lisztben és süsd ki hirtelen. Szedd papírra, hogy az olaj lecsepegjen róla, és úgy, forrón locsold
    meg jó bőségesen a citrom levével.

    Amíg sül a hús, aprítsd csíkokra a kínai kelt, rakd egy jó mély tálba, a sárga színű főtt rizst keverd közé, és locsold meg egy kis olajjal,
    majd add hozzá a natúr joghurtot és keverd össze. Paradicsom darabkákat, vagy kaliforniai paprika darabokat is keverhetsz a salátába.
    Laktató, gyors, finom és ha valaki vegetáriánus a társaságban, az legfeljebb kihagyja a citromos csirkét, és jóllakik salátával!


    Rozmaringos csirkemell sajttal sütve


    • csirke
    • 1,2 kg
    • olaj 8 cl
    • vöröshagyma 15 dkg
    • paradicsompüré 5 dkg
    • fehérbor 3 dl
    • liszt 5 dkg
    • gomba 12 dkg
    • Pannónia sajt 15 dkg
    • babérlevél
    • rozmaring
    • őrölt bors, só

    Elkészítése:
    A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és egy kevés őrölt borssal bedörzsöljük. Néhány percig letakarva állni hagyjuk.
    Felhevített olajban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük és kevés ideig tovább pirítjuk.
    Fehérborral felengedjük, rozmaringgal fűszerezzük és megsózzuk. Közben a csirkehús darabokat lisztbe forgatjuk, kevés olajban pirosra sütjük,
    majd átszedjük a forrásban lévő paradicsomos lébe. Babérlevelet teszünk hozzá és fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk
    a vékony szeletekre vágott gombát és a párolódó húshoz keverjük. Amikor a hús megpuhult, meg-szórjuk reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük,
    amíg a sajt ráolvad. Sajtos spagettivel vagy makarónival tálal-juk.


    Csirkemell almakarikákkal


    Hozzávalók:

    • 4 nagy kicsontozott csirkemell (700 g)
    • 2 alma (nem szétfövő fajta)
    • 1/8 l tyúkhúsalaplé
    • 1/8 l almalé
    • 2 evőkanál vaj vagy margarin
    • 4 evőkanál főzőtejszín
    • 1 teáskanál szárított morzsolt kakukkfű
    • 1 teáskanál étkezési keményítő
    • fekete bors


    Elkészítése:

    Előkészítési idő: 5 perc
    Elkészítési idő: 19 perc

    A csirkemellet sóval és borssal ízesítjük. A hámozatlan almákból kiszedjük a magházat, és az almát 5 mm vastag karikákra vágjuk. 1 evőkanál vajat
    felforrósítunk közepes méretű serpenyőben, beletesszük az almakarikákat, és 3 percig pároljuk, közben egyszer megforgatjuk. Az almadarabokat habszedő
    kanállal óvatosan kivesszük, és lefedve melegen hagyjuk.

    A maradék vajat és az olajat ugyanabban az edényben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk. A csirkemelleket beletesszük, és minden oldalról 5-6 percig
    sütjük, amíg aranybarna nem lesz. A kész csirkehúsdarabokat habszedő kanállal kiemeljük a serpenyőből, majd egy tálra helyezve melegen tartjuk.

    A serpenyőbe beleöntjük a levest, a tejszínt és a kakukkfüvet, majd felforraljuk. Az almalét az étkezési keményítővel egy kis tálkában csomómentesen
    elkeverjük, beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett újra felforraljuk. Körülbelül 1 percig főzzük tovább, amíg a mártás besűrűsödik. Leöntjük
    vele a csirkemellet, majd almakarikákkal díszítve tálaljuk.

    Köretként vajban és petrezselyemben megforgatott főtt burgonyát tálalunk hozzá.



    Pikáns csirkemell

    Hozzavalok:

    • 1 nagy csirkemell
    • 2dl tejföl
    • 1 ek mustár
    • 1 ek grillfűszer
    • 1 kiskanál őrölt bors

    Összekeverem a tejfölt, mustárt (inkabb legyen egy kicsit pikans a mustar,mint enyhe izu), grillfuszert, borsot.
    A csirkemelleket olyan vastagsagura vagom,hogy tudjak kesziteni rajtuk kis zsebet vagy bevagast.
    Ezekbe e zsebekbe kanallal beleugyeskedem a kremet, aztan a megmarado kremmel meg bekenem a csirkemelleket kivul is es berakom egy tuzallo talba
    (jenai, tepsi..)

    Alufoiaval latakarom es bedobom az elomelegitett sutobe!
    Ott addig parolom sutom letakarva,amig a husi meg nem puhul, omlos nem lesz!Persze kozben nezegetem, forgatom a husikat!
    Majd a vegen leveszem az alufoliat es a tetejet egy kicsit megpiritom!

    Rizzsel, sult krumplival nagyon finom, de persze ki mivel szereti!
    Nagyon ajanlom,akarcsak az elozot, ez is nagyon egyszeru es gyors! Es persze isteni finom!!!!!!))



    Csirkemell Szabó Bakter módra

    Hozzávalók (kb)


    • 2 csirkemell filé középen ketté vágva,
    • kissé kiklopfolva
    • egy éjszakára fokhagymas sos tejbe áztatva
    • 2-3 dl tejföl
    • 1 ek liszt- el elkeverve
    • 15 dkg trappista lereszelve
    • 3-5 dkg karaván lereszelve
    • 2 tojás felverve
    • liszt panírozáshoz


    A szárazra torolt hússzeleteket lisztbe, tojásba,
    majd a reszelt sajtba mártva egy jénai tálba
    lerétegezzük, a rétegek köze tejfölt kenünk. A
    tetejére a maradék sajttal összekevert tejfölt
    locsoljuk.
    Én a tejből kivadászott fokhagymát is el szoktam
    dugni a rétegek köze. Hideg sütőbe tesszük
    (a jénai miatt), és kb 20-30 perc alatt megsütjük.
    Kb 2/3-ad időben a jénai tetejét levesszük, hogy
    kicsit piruljon.

    Variáció: A jénai kibéleljük bacon szalonna
    csíkokkal, és a rétegek köze gépsonka szeleteket
    is teszünk. Tálaláskor kiborítjuk a jénaiból, hogy
    a pirosra sült bacon legyen felül.

    Rizzsel szeretjük, és én igen kedvelem hozza
    (télen) a kemény zöld ecetes cseresznyepaprikát.
    A füstölt sajt mennyiségével vigyázni kell, mert
    nem jó ha nagyon dominál.


    Csirkemell lencsével


    • 50 dkg csirkemell
    • 20 kg lencse
    • 15 dkg sárgarépa
    • 10 dkg vöröshagyma
    • 2 ek étolaj
    • 1 dl fehérbor
    • 1 dl víz

    A húst enyhén sózzuk, serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Ezután mellérakjuk a karikára vágott vöröshagymát és sárgarépát.
    Felöntjük a borral és a vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, szaftjából kiemeljük. Ízes levébe keverjük az előzőleg
    sós vízben megfőzött és leszűrt lencsét. Tetejére rakjuk a csirkemelldarabokat és sütőben jól átforrósítjuk.



    Csirkemell töltve


    • 60 dkg csirkemell
    • 2 ek étolaj
    • 2 ek mustár
    • só, bors, majoranna, rozmaring, tárkony, kakukkfű

    A mustárt kevés olajjal és a fűszerekkel kikeverjük. A csirkemellet kicsontozzuk, kettévágjuk és felszúrjuk.
    Beletöltjük a fűszeres mustárt és két napig érleljük, pici olajat téve rá. Kevés olajon pirosra sütjük. Süthető tepsiben is, alufóliával letakarva.


    Mexikói csirkemell

    Típus: Mexikói ételek
    Adagok: 4
    Leírás:

    Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemell filé sajt sonka mexikói zöldségkeverék olaj, liszt, tojás, morzsa só, bors Elkészítés módja:
    A csirkemell filét kiklopfoljuk., sózzuk. A szeletekre helyezzük a sonkát, sajtot. Bepanírozzuk, olajban kisütjük. Felszeljük, megszórjuk reszelt sajttal.
    Párolt mexikói zöldségkeverékkel, vegyes körettel tálaljuk.

    Csirkemell Manka improvizációjában


    Hozzávalók:

    • 2 csikremell
    • egy tálca gomba
    • 1 dl tej
    • 1-2 evőkanál liszt
    • sültcsirke fűszerkeverék (vagy ízlés szerint só, bors, majoranna)
    • tejföl
    • petrezselyem
    • olaj, vaj
    • hagyma
    • mozzarella

    Elkészítés: A csirkemelleket kifilézem - vagy már filézettet vásárolok -, besózom, fűszerezem ízlés szerint. Olaj és vaj keverékében elősütöm kicsit.
    Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre sütöm, hozzáadom a szeletelt gombát, sót, petrezselymet, és megpárolom. Egy-két evőkanál lisztet tejföllel
    kikeverek, tejjel higítom, és a gombához adom. Összeforralom.
    Egy jénai tálat kibélelek kis mártással. Ebbe kerül a hús és a mártás rétegezve, míg elfogy. Tetejére mozzarellát reszelek. Előfőzött, karikára szelt,
    olajban megforgatott, fűszerezett, fokhagymázott, végül sütőben ropogósra sütött krumpliszeletekkel tálalva igazi csemege.


    Nyári csirkemell


    • 4 db csirkemell 4 db tarjaszelet (füstölt) 1 adag grill fűszer 10 szelet szalonna
    • 3 fej vöröshagyma 2 db zöldpaprika 15 dkg rizs 4 db paradicsom
    • 1 kisebb karfiol 5 dkg vaj 2 dl tejföl 1 csipet pirospaprika

    A csirkemellet a csontjánál felszúrjuk a vágatokba egy vékony főtt füstölt húst, vagy tarját csúsztatunk, úgy, hogy a szélei ne lógjanak ki.
    Grill fűszerrel, sóval beszórjuk.
    Nagyobb jénai tálat vékony szalonna szeletekkel kibéleljük, erre egy sor vöröshagymát fektetünk. Erre egy sor karikára vágott zöldpaprika kerül,
    majd a rizst szórjuk rá.
    Paradicsomszeletekkel lefedjuk, és a csirkemelleket ráfektetjük. A közüket rózsáira szedett karfiollal rakjuk ki. Vajdarabkákat szórjunk a tetejére.
    Lefedjük, addig pároljuk, amig a hús, a rizs puha lesz. Víz nem kell alá!!
    Végül a jénai tetejét levesszük ráöntjük a tejfölt, amit a
    pirospaprikával előbb összekeverünk. Visszatolva addig sütjük, amíg a tejfölt magába szívta, és a teteje szép piros lesz.

    Csirkemell görögösen

    Hozzávalók :

    • bors
    • olaj
    • friss oreganolevelek
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 10 dkg feta sajt
    • 10 dkg paprikával töltött olajbogyó
    • 2 csirkemell
    • Recept Info


    Kategória : Fehérje
    Értékelés : 5
    Beküldő : n/a


    Elkészítés:
    A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst hosszában kétfelé vágjuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük.
    Forró olajon, mindkét oldalon megsütjük. Hozzáadjuk a felszeletelt töltött olajbogyót a levével együtt. Felaprított, friss
    oreganolevelekkel fűszerezzük és fedő alatt összemelegítjük. Végül a húsdarabokra 1-1 szelet feta sajtot fektetünk és fedő alatt
    ráolvasztjuk. Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával körítjük.


    Gyros


    A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni.
    A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott
    húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronkén
    t váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni.
    Otthon is elkészíthetjük a gyrost: 500 gramm felearányban borjú, felearányban pulykahúst számítsunk négy személyre. A felszeletelt
    húst szórjuk be a készen kapható gyros-fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét.
    Serpenyőben süssük ki hirtelen, majd - ha kisült - vágjuk vékony csíkokra. Pitában tálaljuk, soronként váltva a gyrost és a kockára vágott paradicsomból,
    uborkából és szeletelt hagymából készített salátával. Végül öntet kerül a tetejére, amelyet joghurt és tejföl keverékéből készítünk, hozzá fokhagymát,
    vagy kaprot és sót adunk.

  2. #2
    Félisten Grievous logója
    Csatlakozott
    09-07-26
    Hely
    Az
    Hozzászólás
    766

    Alapbeállítás re: csirkemell receptek

    A húsfélék közűl a csirkét szeretem a legjobban, a karaly valamiért nem igazán jön be. A kedvenc verzióm a csirkehúshoz a Karamellás csirkemell!

    Hozzávalók 4 személyre:
    -csirkemell 80 dkg
    -só, bors
    -szerecsendió
    -barnacukor
    -olíva olaj
    -citrom

    Elkészítés:A csirkemelleket sóval, borssal, szerecsendióval bedörzsöljük, majd barnacukorral megszórjuk. Meglocsoljuk olajjal és pár órára hűtőben, pácoljuk. A csirkemelleket grillrácson megsütjük.
    Utoljára módosítva: Grievous által : 2009-07-31 20:38

  3. #3
    bubu001
    Vendég bubu001 logója

    Alapbeállítás re: csirkemell receptek

    A legegyszerűbb amit szeretek:
    joghurtos csirkemell...

    felszeleteled a csirkemellet, ízlés szerinte befűszerezed (én: só, bors, vegeta) majd egy tálba teszed és ráöntöd a joghurtot, hogy ellepje és mindenhol érje a csirkét. Egy fél napig érleled a hűtőben, a joghurttól megpuhul, a fűszerek ízét átveszi. Ezután kiveszed a joghurtból és lisztbe forgatod, majd kevés olajban, teflonserpenyőben kisütöd. Ha ne teflonbevonatúban sütöd, könnyen odakapja.

A téma címkéi:


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104