Ha elolvasod az aktuális kamatokra vonatkozó hirdetményben az apró betűs részeket is, választ kaphatsz a kérdéseidre... Gyakorlatban is úgy kell mennie mindennek, ahogy az ott le van írva. Ha bárminemű visszaélést tapasztalnál (ami nem meglepő a bankok esetében), pont ezekre tudsz hivatkozni is.
A betétlekötést egyébként szerintem minden esetben egy racionális döntésnek kellene megelőznie. Körül kell nézni a "piacon", mi az aktuális legjobb ajánlat. Meg kell határozni milyen hosszútávra tervezünk, és ennek alapján utána kell nézni a legjobb feltételeknek ( ez az apró betűs részek elolvasásával is jár, sajnos elkerülhetetlenül

), ami a legjobb hozamot jelenti a számunkra, egyéni ügyfelek számára. Én inkább a hosszútávú, több éves időtartamra szóló lekötéseket ajánlom. Utána olvastam jobban a sopron bank ajánlatának.
http://sopronbank.hu/tegyefelre/ Összességében, aki nem bízik az értékpapír alapú befektetésekben (én nagyon nem), annak jó választás. Olvassátok el az akciós ajánlat részleteit is, mielőtt döntést hoztok.