Eredmény: 1 - 9 (9) összesen

Téma: Társadalmi egyenlőtlenség

Tagocska Nikca logója
    Hely
    Pécs
    Hozzászólás
    1

Alapbeállítás Társadalmi egyenlőtlenség

Üdv

Segítséget szeretnék kérni a Társadalom ismeret érettségi projekt dolgozatom elkészítéséhez !
    Témám: A Társadalmi egyenlőtlenségek
    Feladatom : Vitafórum szervezése

* Társadalmi egyenlőtlenség lehetséges okai
    * Mekkora a mértéke a társ. egyenlőtlenségnek?
    * a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére alkalmas lehetséges, megoldások keresése
    Nem tudom hogy jó topicba nyitottam-e meg a témát ha nem akkor sorry

Köszönöm a segítséget!

Törölve - 002
    Vendég Törölve - 002 logója

Alapbeállítás re: Társadalmi egyenlőtlenség

Te szegény, neked aztán nem sokat segítettek. Azért kíváncsi lettem volna, hogy mit írtál a dolgozatodba, hogy egy fiatal hogyan látja ezt a témát.
    Énszerintem, már csak azért, mert ez engem is érdekel:

1.)A társadalmi egyenlőtlen oka, hogy a hatalom társadalmi egyenlőtlenséget akar, és az emberek nagy része is igényli, mert az egyetlen, amivel a tömegember be tudja magát azonosítani, a társadalmi hierarchiában elfoglalt hely, mert ez az összes egzisztencia amit el tud képzelni. És az értelmiség jelentős része ebben a hatalmat maximálisan támogatja, mert ő sem tud más egzisztenciát elképzelni, mert a szellemi fölényét hatalomra váltja.
    2)Nagyon nagy, embertelenül nagy, és még az indokoltnál is nagyobb. Már annyira nagy, hogy a hatalomnak is kínos. Mert akarják ők ezt, csak a dolog elszabadul, és azt már nem szeretik, amikor már túl sokan fagynak meg, meg kerülnek utcára, mert az már veszélyes lehet. De nem az, mert a tömeges agymosás hatásos. Az emberek ma csöndben döglenek éhen. A többiek meg élvezik az életet, és valóságsót néznek, és azon izgulnak, vajon Gizi ma fürdik-e? Sőt el tudom képzelni hogy éhen döglés közben is Gizit nézik, persze ha még van lakásuk, mert a tv az utolsó amit még megtartanak.
    3) Nincsenek megoldások, persze keresni lehet, és ebből megint nagyon sokan profitálnának, akik pályázatokat írnának erről, és ettől az ő társadalmi helyzetük tényleg javulna, mert fizetnének nekik érte.
    Amúgy a társadalmi egyenlőtlenséget megszüntetni nem lehet, vannak önfeláldozó emberek, akik sokat segíthetnek, de a problémát nem tudják megoldani, mert a probléma kell.

Amúgy lehet tényleg jobb, hogy ezt nem akkor írtam, amikor kellett, mert ezt nem lehetne egy iskolai dolgozatba beírni, oda szép és pozitív dolgokat kell.

Kérésre törölve 110209
    Vendég Kérésre törölve 110209 logója

Üdv!
    Önként és dalolva 3 hónapig hétköznaponként "vitafórum" ügyeletet tartottam, azért hogy segítsek a fiataloknak. (Gyakran nem értek rá.)
    Hát nem igazán volt vitafórum, csak egy ingyenes kiállatás, viszont ha valaki betévedt jókat vitatkoztunk. (Sajnos újságírókkal is vitába keveredtem. )
    A vitafórumhoz két dolog kell.
    1. Buli.
    2. Ingyen alkohol.
    Ha van mondjuk 500 ismerősöd a Facebook-n és meghirdeted a bulit és az ivászatot, 100 biztosan ott lesz a rendezvényen.
    Ha még egy kis műsort is tudsz prezentálni garantált a siker.
    A társadalmi egyenlőtlenség kérdését Moldova György Ha az Isten hátra nézne című könyvének ismertetésével kezdeném.
    A többi a résztvevőkön múlik. A gátlások feloldására legjobb az alkohol.
    Ha ezt meg tudod szervezni igen érdekes tapasztalatokra tehetsz szert.
    Sajnos engem megírtak (Lehet hogy meg is számoltak mint Malackát. ), ezért a jövőben valószínűleg nem folytatom ezt az önkéntes tevékenységet. Ezen még gondolkoznom kell mert van rá igény, és nem szép dolog lenne cserben hagyni a fiatalokat. (Azért nem volt szép tőlük, hogy a média nyilvánossága elé vitték a dolgot.)

Törölve - 002

Ja hogy a vitafórum az nem itt zajlott, hanem valóságosan kellett megszervezni? Én azt hittem, hogy itt kellett volna neki vitáznia.
    Nem baj, azért elmondtam a véleményem.
    Amúgy én nem voltam még vitafórumon csak lakógyűlésen, de annyi elég is volt. Én nem is szeretetek vitázni, inkább beszélgetni, ezért én el sem mennék egy ilyenre.
    És miért írtak meg téged, ha szabad kérdezni?

Törölve - 002

Szuper re: Társadalmi egyenlőtlenség

Énnekem még a társadalmi egyenlőtlenségről az alábbi dolog szokott eszembe jutni, ami a mai tizenéves fiataloknak eszébe sem juthat, mert nem is tudja elképzelni.
    Tudni lik az, hogy vegyük az én esetem. Én 48 éves vagyok, a cégtulajdonos akinél dolgozom szintén ennyi idős. És annak idején amikor mi gyerekek voltunk Gizike és Gézuka ült a padban és hallgatta, hogy az a rohadt kapitalizmus, és még felelt is belőle, és még az egyetemen is vizsgázni kellett ebből a témából, Most Gézukának halastava van, énnekem meg nyomortanyám. És akkor ez a különbség nem látszott egyáltalán.
    És ugyanígy az akiknek itt tízmilliárdos vagyonuk van ez a korosztály, és ugyanígy hallgatta, hogy rohadt kapitalizmus, sőt gyanítom, mivel ilyen szépen gyarapodott aztán már ő szónokolt nagy hévvel, hogy rohadt kapitalizmus. És a mai ötvenes korosztály mondhatni egy startvonalról indult és lám, van akinek százmilliárdjai vannak, és van aki a híd alatt alszik. Hát ez az érdekes ebben a nagy büdös demokráciában, és a társadalmi különbségekben, hogy ez hogy kinőtte magát.
    És az a gané, aki elárasztotta iszappal a nyomorultak házait is vizsgázott a kapitalizmus politikai gazdaságtanából, sőt szerintem párttag is volt. Biztos jól odafigyelt míg a többiek meg nem vették a tantárgyat komolyan. Ez lehet ennek az oka, más nem.

Kérésre törölve 110209

Misimókus
    Olvastad az új média törvény tervezetét?
    Nem csak azért fognak megbüntetni, ha írsz, hanem azért is, ha olvasod a nem engedélyezett írásokat. Én már átéltem egy ilyen időszakot.
    Velem már nem sokat tudnak kezdeni, de nem akarok senkinek kellemetlenséget okozni ezért nem írok a rendszerváltásról.
    Sajnos nem tanulunk a múlt hibáiból. A társadalmi elégedetlenség sok galibát okozott már az emberiség történetében. Az igazi demokrácia célja a társadalomban meglévő feszültségek csökkentése, egy jobb, igazságosabb társadalom kialakítása. A demokrácia jellegéből fakadóan ez csak akkor valósulhat meg, ha a többség is akarja. Nálunk a többség ezt nem akarja.
    Gondolkodásunkban el vagyunk maradva a fejlett demokratikus országoktól.

Törölve - 002

Én nem olvastam az új média törvény tervezetét, mert én marhaságokat nem szoktam olvasni.
    És az meg, hogy megbüntetnek azért, mert valamit olvasok, az már igen csak orwelli dolog. És mivel fognak megbüntetni, majd törvénytervezeteket kell olvasnom és kikérdezik, vagy Tarlós István dögunalom életrajzát amiben leírja, hogy az apukája tejeskávét ivott mert a kakaót nem szerette, és ezt oldalakon keresztül elemzi, azt majd szabad lesz olvasni?
    Azért nagy az Isten állatkertje. Olyan ember még nem volt, aki nekem megszabhatta volna mit olvassak.
    Meg tudod az az igazság hogy velem sem nagyon tudnak mit csinálni, mert éntőlem csak a nyomort vehetné el, úgyhogy szarok a médiatörvényre. De nem jó az, hogy ezek akik állandóan a szabadságról szónokoltak, most kemény diktatúrát fognak itt kiépíteni. És ha van valami amit utáok, és gyűlölök az a szellemi szabadság korlátozása, ez a diktatúrák ismertetőjele.

HAL9000
    Vendég HAL9000 logója

Én egy picit talán fiatalabb vagyok, de - ha megengeditek - én úgy gondolom hogy mindig van mit elvenni a zembertől. Mindenkitől, mindig. Talán a gondolatot... azt meg lehet tartani, de csak addig amíg élünk. Mert ha az életünket elveszik, akkor még azt is vele együtt.

Ha rajtakapnak azon hogy olyasmit olvasok amit nem szabad, akkor ellehetetleníthetik hogy tovább olvassam, vagy akár azt is hogy tovább adjam a gondlatot. Ez bizony veszteség lenne számomra.

---

Pont mostanában gondolkodtam azon hogy mi is a gazdagság. Meg hogy miféle életmodell az amiért ezt csináljuk magunkkal - nevezetesen azt, hogy nincs időnk megélni azt, amiért küzdünk naponta... valami elérhetetlen répát követünk, ami egy botra kötve lóg a szemünk előtt- miközben húzzuk a nekünk kitalált szekeret, mint a szamár a képregényekben.
    Plazmatévé, örökéletű mosógép, mindennyáron riviéra, testsúlycsökkentő norbicsoki, időutazó személygépkocsi, és még kitudja milyen életszínvonalemelő termékek - mindezt hitelre, erőn felül... család meg nuku. Gyerek nuku. Házasság nuku. Isten nuku. Nyugis, brandy-s, szivarozós hétköznapi koraesti haverkodás nuku...

Szerintem a gazdagság relatív. Egy félreeső kínai faluban gazdag lehet egy kis majom is ha van színestévéje, vagy biciklije. Vagy ruhája. Gazdagabb, mint a szomszédja. Lehet hogy az is gazdagnak számít, akinek egyáltalán van szomszédja!
    Én gazdag vagyok, ha nagyobb a tévém, mint a szomszédnak, esetleg jobb a kocsim. Legalábbis így kellene gondolkodnom - ha nem kellene gondolkodnom. De én igényeimben is szeretnék különbözni a többitől.
    Ezért azt mondom hogy megállj. Keressek mindenkor 1Ft-tal többet annál, mint amennyit elköltök. Így nevezhető egyáltalán gazdaságosnak a költségvetésem, és ha jól szervezem az életem, jut idő családra, haverokra, hobbira, és tévénézésre (merthogy vanám lapostévém, de nincs időm nézni).

Jól meg kell gondolni hogy hogyan akarunk élni. Ezt az ember pici tapasztalattal szerintem eldöntheti, és ennek megfelelően szervezheti a mindennapjait. Közben be kell fogni a pofánkat, és kussolni - amíg nem veszélyeztetik ezt a mi jól kitalált életmódunkat.

Az én életemhez jelenleg hozzátartozik hogy világgákürtölöm a véleményem napi szinten. Remélem meghagyják ezt nekem :-) Mert ha nem... hát kurvaügyesen kezelem a negyedkilós kalapácsot...

Kérésre törölve 110209

Kérdés re: Társadalmi egyenlőtlenség

Médiaszollgáltatásról
    2. §
    A törvény hatálya ... kiterjed a törvény hatálya alá tartozó
    médiaszolgáltatások, kiegészítő médiaszolgáltatások és sajtótermékek NÉZŐJÉRE, HALLGATÓJÁRA, vagy OLVASÓJÁRA, valamint a műsorterjesztési szolgáltatás felhasználójára, fogyasztójára és előfizetőjére.
    ( A törvény hatálya alá tartozik a nett is. A szankció pedig igen jelentős pénzbírság, amit ugye adóként hajtanak be és nem lehet elkerülni. )

Az életérzésről írtam a pszichológusoknak, de nem értették meg.
    Ezen nem csodálkozom.

Nem tudom, hogy tudtunk e segíteni Nikca dolgozatának az elkészítéshez.
    Talán ha nyilatkozna ..

Zárom soraimat egyik kedvenc viccemmel:
    Az öt leghíresebb zsidó férfi, akiknek meghatározó szerepük volt a nyugati civilizáció kialakulásában:
    1. Mózes, aki azt mondta: a jog minden,
    2. Jézus, aki azt mondta: a szeretet minden,
    3. Marx, aki azt mondta: a tőke minden,
    4. Freud, aki azt mondta: a szex minden,
    5. Einstein, aki azt mondta: minden relatív.

A téma címkéi:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104